Gazdaság

2014.03.24. 17:55

Mennyit kell fizetni a legkedvezőbb lakáshitelért?

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó mérséklődésének hatására a forint alapon kínált lakáscélú jelzáloghitelek törlesztő részlete jelentős mértékben csökkent. (x)

Lakáshitel felvételekor azonban nemcsak a havi törlesztés, hanem a járulékos költségek összege is meghatározó. Nem kellő körültekintéssel kiválasztott konstrukció miatt akár több százezer forint felesleges kiadásunk is lehet.

A pénzintézetek egyre növekvő hitelezési hajlandóságát nem csak az enyhülő feltételek, hanem a banki akciók is jelzik. A Hitelnet.hu megkereste azokat a banki konstrukciókat, melyekkel a legjelentősebb kedvezményeket érhetjük el. A következőkben megismerhetik a 6 legnagyobb pénzintézetnél fizetendő banki és egyéb díjakat, melyekkel kalkulálhatunk lakáshitel felvétele során:

A legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP teljes díjmentességet kínál a lakáshitelt igénylők számára. A hitelfelvétel során utólag visszatérítik az értékbecslés díját és átvállalják a földhivatali költségeket. A közjegyzői okiratba foglalás díját valamint a folyósítási jutalékot sem kell megfizetniük az ügyfeleknek.

A Budapest Bank szintén nem számít fel folyósítási jutalékot, továbbá az értékbecslés díját is átvállalja a hiteligénylők helyett. A közjegyzői okirat díja és a jelzálogbejegyzés 12.600 forintos földhivatali illetéke az ügyfeleket terheli. További kedvezmény, hogy állami kamattámogatású lakásvásárlási kölcsön igénylésekor az adásvételi szerződés ügyvédi költségét a hitelintézet 60.000 forintig utólag megtéríti.

Az értékbecslés díját és a folyósítási jutalékot a K&H Bank is elengedi, sőt meghatározott feltételek teljesülése esetén a közjegyzői munkadíjat sem kell megfizetni. A földhivatalnál a jelzálogjog bejegyzéséért fizetendő 12.600 forintos tétel az ügyfél költsége.

Aki az UniCredit Banknál igényel lakáshitelt, annak ugyan az értékbecslési és közjegyzői munkadíjat ki kell fizetnie az ügyintézés során, de utólag a bank visszautalja ezeket a költségeket. Folyósítási jutalék nem kerül felszámításra, de a jelzálogbejegyzés 12.600 forintos illetékét a földhivatalnál ki kell fizetni

Az Erste Banknál a lakásvásárló visszakapja utólag az értékbecslés díját, a folyósítási jutalékot pedig meg sem kell fizetnie. Ami tényleges költségként merül fel, az a közjegyzői munkadíj és a jelzálogbejegyzés földhivatali díja.

Az FHB az értékbecslés díját folyósítás után visszatéríti, folyósítási jutalék akciója keretében pedig a teljes díjat elengedi.

A járulékos költségeken túl a legmeghatározóbb tényező a havonta fizetendő törlesztő részlet nagysága, amely akár 20-25 évre is meghatározza a háztartás kiadásait. A legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét kiszámolhatja a hitelnet.hu hitelkalkulátora segítségével, ahol szakértő segítséget kaphatnak a lakáshitel felvétele előtt állók díjmentes hiteltanácsadás- és ügyintézés keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!