Gazdaság

2015.03.04. 17:18

Megyénkben az átlagosnál súlyosabb volt a válság

Veszprém – A megye négy húzóágazatánál az elkövetkezendő négy évben százmilliárd forintot meghaladó beruházást terveznek, az álláshelyek száma akár kettőezerrel is bővülhet.

Tremmer Tamás

A megye gazdasági szereplőinek múltbéli teljesítményét, a gazdasági válságra adott válaszaikat, s a jövőbeni kilátásaikat egyaránt tartalmazza a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) és a KSH együttes közreműködésével készült elemzés, amelyet sajtótájékoztató keretében mutattak be. Ilyen átfogó kiadvány még országosan sem készült, hangsúlyozta Markovszky György, a VKIK elnöke. Olyan anyagot állítottak össze, amelyre nagyon sokan támaszkodhatnak.

 

Szántó Balázs, a KSH Veszprémi főosztályának vezető kifejtette, megyénket a gazdasági válság az átlagosnál jobban sújtotta. Míg 2000-ben a megyék gazdasági rangsorában az ötödik helyen álltunk, 2009-re a 11. helyre csúsztunk vissza. 2012-re egy pozíciót sikerült javítanunk. A talpra állás érdekében a megye meghatározó cégei eltérő stratégiát alkalmaztak: intenzív exporttal, a beruházások fokozásával válaszoltak a kihívásokra. Ez nem mindegyiknek sikerült: a megye 300 legnagyobb árbevételű cége közül a 2007-13-as időszakban 22 jogutód nélkül megszűnt, 25 pedig felszámolási eljárás alá került. A megye zászlóshajója a járműalkatrész-gyártás, amely jelentős fejlődést tud felmutatni.

A kiadvány a jövőbe is tekint. Markovszky György jelezte, a megye négy húzóágazatánál az elkövetkezendő négy évben százmilliárd forintot meghaladó beruházást terveznek, az álláshelyek száma 1700-2000-rel bővülhet, a kutatás-fejlesztésben 100-150 mérnök alkalmazásával számolnak. Ez a fejlesztési összeg többszöröse, mint amit a korábbi években felhasználtak. Arra is elhívta a figyelmet, hogy ilyen létszámú munkaerő nem áll rendelkezésre, ezért a megyének meg kell teremtenie a feltételeit annak, hogy be tudjon fogadni szabad munkavállalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!