Gazdaság

2014.12.28. 18:15

Megbízhatóak a termelői piacok

Megbízhatónak és jó minőségűnek gondoljuk a termékeket, melyek a helyi termelői piacokon kaphatók. Ennek garanciája a termelőkkel való személyes kapcsolat, illetve a megfelelő tájékoztatás és információszolgáltatás.

Tremmer Tamás

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Bakony Expo látogatói körében végzett százszemélyes kérdőíves felmérést. Az egyesület célja a kérdőívek kitöltésével az volt, hogy a helyi termelői piacokhoz kapcsolódó szokások, vélemények megismerésével segítsék a helyi élelmiszerek választásával járó előnyök érvényesülését. A helyi termékek választásával ugyanis nem csak hogy megbízható minőségű árut kapunk, de a közelünkben élő termelők megélhetését is segítjük, tájékoztatott Szalay Tímea elnök.

Kóstoló a Bakony Expón. Kevesen engedhetik meg a drágább termékek választásának luxusát

A rendezvényre látogatók válaszaiból kiderült, hat százalékuk hallott, sőt, ismer és meg is tud nevezni Veszprém megyei helyi termelői piacot, ahol már vásárolt. Többségében alkalmanként választják az itt kínált portékákat. Sokan jelezték, hogy kevés az információjuk a termelői piacokról, amit az a tény is alátámaszt, hogy a válaszadók jelentős többsége baráttól, ismerőstől hallott róluk, vagy véletlenül akadt rá az árusokra egy-egy piaci nap alkalmával.

A kérdőívet kitöltők hasznosnak találják a piacok ezen új, de egyre népszerűbb formáját, és megbízhatónak gondolják az itt kapható élelmiszereket. A fogyasztó és termelő közötti kapcsolat jelentőségét mutatja az a tény is, hogy a megkérdezettek 63 százaléka kifejezetten szeretné megismerni a termelőt, akitől vásárol. Míg arányaiban sokak közelében vannak működő helyi termelői piacok, az árra való tekintettel kevesen engedhetik meg maguknak a drágább termékek választásának luxusát.

Többen jelezték, az itteni kínálat meglátásaik szerint nem elegendő ahhoz, hogy a családjuk egészségesen étkezzen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!