Gazdaság

2014.09.04. 12:02

Még csak hangolnak a bikák

Megyei körkép – Szeptember a gímszarvasok nászának időszaka, a vadászok, vadgazdálkodók szent hónapja. Az igazi szarvasbőgésre azonban még várni kell.

Tremmer Tamás

A magyar vadgazdálkodás a nyugat-európai vendégekre épült fel az elmúlt évtizedekben. A vadgazdálkodók számára a szarvasbőgés időszaka jelenti az éves legnagyobb bevételi forrást. Az életben maradás érdekében mindegyikük úgy készül, hogy legalább a tavalyi szintet teljesíteni tudják. Ehhez a szakértelmük, tapasztalatuk, a vadállomány egyaránt rendelkezésre áll. Csakhogy jól fizető vendégvadászból egyre kevesebb van. A gazdasági válság itt is érzékeltette hatását. A vadászat ugyanis hobbi, szórakozás, amelyről az emberek elsőként mondanak le válság idején.

A megye vadgazdálkodói felkészültek a szarvasbőgésre, akik itt próbálják meg elejteni életük nagyvadját, sikerrel járhatnak. Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hetek szeles, esős időjárása nem kedvezett a gímszarvasok nászának, ezért egyelőre intenzív szarvasbőgésről nem lehet beszélni, mindössze csak hangolnak a bikák. Hanem pénteken már kedvezőbbre fordult az időjárás, a meteorológia több napon keresztül is ilyen időt jósol, a kamarai titkár szerint vélhető, hogy beindul a nagyüzem. A hétvégére sok helyen vadászvendégeket várnak, majdnem teltházasok a vadászházak. A következő héten intenzív lesz a bőgés, aminek a csúcspontja évek óta szeptember közepén várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!