Gazdaság

2015.02.18. 20:45

Küldik a devizás levelet - Akár húsz százalékkal is csökkenhet a tőketartozás mértéke

A deviza alapú szerződések elszámolásáról a bankok márciusban és áprilisban küldik ki a leveleket.

Viola Beata

A forint alapú és a deviza alapúnak nem minősülő szerződésekről pedig ebben az évben augusztusban és szeptemberben érkezik meg az elszámoló a levél. A személyes adatváltozást érdemes bejelenteni a banknál, mert enélkül nem tudják postázni az elszámolást – emelte ki Bense László Erik, aki Szentirmai Ágnes autóhitelekre szakosodott pécsi ügyvéddel és Kiser Dóra budapesti banki szakjogász-ügyvéddel hirdette meg a tájékoztatót, de kollégái szerdára megbetegedtek. A Magyar Nemzeti Bank közölte: figyelik a banki elszámolást.

Bense László Erik veszprémi ügyvéd azt tanácsolja, hogy a személyes adatok változását feltétlenül közöljük írásban az adott pénzintézettel, hogy postázni tudják az elszámolásokat (Fotó: Penovác Károly)

Az ügyvéd utalt rá, hárman együtt dolgoznak a devizás ügyeken ismert hazai és nemzetközi közgazdászokkal, akik kontrollálják a bankok elszámolását. A veszprémi ügyvéd indította el három éve az ország első devizahiteles polgári perét. Tegnap kiderült: az élő szerződéseknél a forintosításról szóló banki levél közli a tisztességtelenül felszámított és az adósnak jóváírt összeget; az elszámolás előtti és utáni adatokat; a forintosítás előtti, utáni információkat, és az új törlesztőrészletek táblázatát. Az ügyfeleket tájékoztatják a jogorvoslati lehetőségekről is. Az elszámolást azok is kérhetik, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztéssel. Akinek a tartozását a bank követeléskezelőnek adta át, az két értesítést kap, a banktól, és a kezelőtől.

Bense László Erik elmondta, az elszámolás alapját a 2015. február elsejei aktuális árfolyam adja: eurónál 309 forint, a japán jennél két forint 16 fillér, a svájci franknál pedig 256,5 forint. A végtörlesztett szerződéseknél március elseje és márcus 31-e között az adósoknak külön kérni kell írásban az elszámolást. Akiknek még élő szerződésük van, ezt nem kell kérniük, ugyanis 2015. március elseje és 31-e között küldik meg nekik a bankok ajánlott és tértivevényes levélben. Ha az adósok lakóhelye megváltozott, célszerű ajánlott levélben a banknál ezt bejelenteni még március elseje előtt. A forint alapú lízingszerződésnél 2015. augusztus elseje és szeptember 30-a között kell a bankoknak elszámolni az adósokkal. A személyes kapcsolatot, a jogorvoslati lehetőségeket érdemes alkalmazni, utóbbinak halasztó hatálya lehet végrehajtásoknál. Hazánkban 1 225 419 lakás- és szabadfelhasználású hitelszerződést kötöttek, ebből 700–750 ezer a ma is aktuális, aminek harmada lehet járműhitel, összesen 12 ezren pedig perelnek.

Az MNB lapunkkal közölte: félrevezethetnek az internetes kalkulátorprogramok a banki elszámolásokról. A valós kalkulációt a hitelintézetek tudják elvégezni, az elszámolást az MNB szigorúan ellenőrzi. A kalkulátor-programok csak néhány, a számításhoz szükséges alapvető adattal dolgoznak, így akár súlyosan félrevezető eredményt is produkálhatnak. Aggályos, ha emiatt téves várakozás alakul ki a fogyasztóban az elszámolásról.

Az MNB segít a pénzügyi szervezeteknek a pontos elszámolásoknál, a fogyasztóktól tisztességtelenül elvont összegek visszatérítésénél. A jegybank ellenőrzi, hogy a piaci szereplők a jogszabályok szerint hajtják-e végre a feladatot. Jogszabálysértésnél az azonnal kijavíttatja a bank hibáját, a jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület pedig az ügyfelek elszámolási jogvitáiban hoz döntést. Egy devizahiteles tőketartozása 20, törlesztőrészlete 29 százalékkal csökken az elszámolási törvény hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!