Gazdaság

2015.02.10. 07:43

Márta István az 50 legbefolyásosabb turisztikai szakember között

A Művészetek Völgye igazgatója szerint a kulturális turizmus még mindig nem olyan elismert, mint amennyire megérdemelné.

Prevics Éva

Nemrég jelent meg a magyar turizmus legbefolyásosabb személyeit összesítő kiadvány. A kötet az ágazat ötven legfontosabb személyét sorolja és méltatja. Az ötven között szerepel a Művészetek Völgye igazgatója is.

Fotó: Bublik Róbert

Márta István a Naplónak elmondta: megtiszteltetésnek érzi a szakmai elismerést és nagyon örül neki. Hozzátette: a kulturális turizmus a turizmuson belül nem olyan elismert, mint amennyi hasznot hoz a gazdaságnak. Ezen nagyban segítene, ha a pontos adatok és információk érdekében a döntéshozók felhasználnák a Szövetség által működtetett Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programot.

A TOP50-ből 26-an képviselik a szoros értelemben vett turisztikai szakmát, tehát szállodát, utazási irodát, légitársaságot, vendéglátóhelyet, vagy fürdőt. Az államigazgatás és az önkormányzatok 12 díjazottat adtak, és ugyancsak 12 ember került ki a szakmaközeli világból, például múzeumok, kulturális intézmények vagy fesztiválok éléről. Az idei listában 30 olyan személy szerepel, akik tavaly is az 50 legbefolyásosabb között voltak. A férfiak dominanciája idén is megmaradt, mindössze 9 nő szerepel a listában.

Az első tíz helyezett között szerepel Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke, Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!