Gazdaság

2014.09.11. 10:41

Magas az adóhiány

Továbbra is magas a 100 millió forint feletti adóhiánnyal rendelkező gazdasági társaságok száma hazánkban. Megyénk – többihez képest – nem fest rossz képet.

Tremmer Tamás

Adóhiánynak minősül az adózó terhére megállapított adókülönbözet. Adóhiány esetén adóbírságot kell fizetni, tudtuk meg a feketelista.hu honlapról. Az adóbírság mértéke az adóhiány 50 százaléka. Ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze, az adóbírság mértéke az adóhiány 75 százalék-a.

Adóbírságot állapít meg az adóhatóság (NAV) akkor is, ha az adózó jogosulatlanul nyújtotta be támogatási, adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési kérelmét, vagy igénylésre, támogatásra, visszatérítésre vonatkozó bevallását, és a jogosultság hiányát az adóhatóság (NAV) a kiutalás előtt megállapította. A bírság alapja ilyen esetben a jogosulatlanul igényelt összeg.

Amennyiben az adóhatóság (NAV) utólagos adóellenőrzés során megállapítja, hogy a termékimportot terhelő általános forgalmi adót az adózó az adólevonási jog keletkezését követően, de az előző adómegállapítási időszakra vonatkozó adóbevallásban szerepeltette előzetesen felszámított adóként, az adóbírság alapja az ellenőrzési időszak egészére megállapított általános forgalmiadó hiány.

Az Egyesített Feketelista adataiból kiderül, hogy a 100 millió forint feletti adóhiányt összeszedett cégek száma érdekes képet mutat: Pár évig állandó a szint, majd csökken és újra nő. 2010-ben hazánkban 445 ilyen cég volt, Veszprém megyében mindössze nyolc.
2011-ben a 100 millió forint feletti adóhiánnyal bíró cég országosan 431, megyénkben négy volt.

2012-re javulás észlelhető, hiszen országosan 196-, megyénkben összesen egy olyan cég volt, amelyik 100 millió forint feletti adóhiánnyal rendelkezett. 2013-ban azonban ismét emelkedett a számuk, az országban 407-re, a megyében 2-re. Az idei félév is szomorú képet mutat, országosan már 355 olyan cég van, amelyiknek 100 millió forint feletti az adóhiánya, Veszprém megyében kettő van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!