Gazdaság

2014.04.14. 18:05

Lejáró pénz a Szép-kártyán

Veszprém - A Szép-kártyát működtető bankok várakozásai szerint várhatóan az idén sem költenek el minden lejáró összeget a kártyatulajdonosok, de abban bíznak, hogy a korábbinál is kisebb rész marad meg.

Győrffy Árpád

A 2011 őszén kisebb-nagyobb döccenőkkel elindított Szép-kártya rendszer mára bekerült a sikertörténetek közé. A piac háromnegyedéd birtokló OTP adatai szerint az indulás óta csak rajtuk keresztül mintegy 90 milliárd forint áramlott a turisztikai, vendéglátóipari szolgáltatókhoz, a munkáltatói feltöltések mennyisége pedig meghaladta a 112 milliárdot.

Az időben fel nem használt pénzek sorsa a kezdetektől kritikus kérdés volt a rendszerben. Az indulásnál még azt tartalmazta a szabály, hogy az érintett részletet az utalását követő év december 31-ig fel kell használni, később ezt kiterjesztették az utalást követő második év májusának végégig. Tehát a pillanatnyi helyzet szerint annak a pénznek az elkölthetősége szűnik meg május 31-én, ami munkáltatók még 2012-ben utaltak át a munkavállalójuk Szép-kártyáját működtető banknak. A rendszer úgy van kialakítva, hogy mindig a korábbi utalással érkezett pénzeket használják fel a kártyás fizetésnél. De még így is ilyenkor 4-5 százalék a számlán lehet a másfél-két évvel ezelőtti utalásokból. Az így megmaradó pénzt vissza kell utalni az azt befizető munkáltatónak, nem a dolgozónak. A fentiek miatt minden érintettnek saját érdeke, hogy a következő másfél hónapban teljesen elköltse a számlájára 2012-ben utalt pénzeket. Hogy van-e ilyen a számláján azt legegyszerűbben a kártyáján lévő ügyfélszolgálati telefon segítségével, vagy regisztrálás után a kibocsátó honlapján tudhatja meg.

Az OTP március végi közleménye szerint náluk 2,9 milliárd forintnyi olyan 2012-es elektronikus utalvány van, amelyeknek az érvényessége 2014. május 31-én lejár. Ez az összes 2012-es feltöltésnek mintegy 5 százaléka. Hasonló volt a kártyatulajdonosok költési aktivitása a piac egy kisebb szerepét birtokló MKB Szép Kártya Kibocsájtónál is. Mint Lehoczky László ügyvezető igazgatótól megtudtuk, náluk is az eredeti 2012-es összeg öt százaléka várt az elköltésre a hónap elején. A múlt évben náluk az eredeti befizetés két százalékát kellett visszautalni a munkáltatókhoz fel nem használás miatt. Az ügyvezető a megnövekedett költési aktívitás alapján valószínűsíti, hogy az idén nagyobb arányban felhasználják a pénzt, s így a tavalyinál kevesebb kerülhet visszautalásra.

Rostási Péter a SZÉP-kártya forgalom jelentős növekedését tapasztalta (Fotó: Győrffy Árpád)

 

A K&H SZÉP Kártya is felhívásban kérte az ügyfeleit, hogy igyekezzenek az esetleges régi pénzek elköltésével. Arra is felhívták az érintettek figyelmét, hogy ha május végig esetleg nem tudnák ésszerűen ezt megtenni, akkor lehetőség van szállás előfoglalásra is. Lehoczky Lászlótól egy részletes elemzést is kaptunk a 126 ezer főt is meghaladó MKB SZÉP Kártya birtokos szokásairól. A számláikra február végéig több mint 22 milliárd forint juttatást utaltak a munkáltatók, amit több mint 15 ezer elfogadóhelyen lehet felhasználni.

Az eddig felhasznált összegeknek kétharmadát a vendéglátás alszámláról finanszírozták a jogosultak, 20 százalék jutott a szálláshelyre, 14 százalék pedig a szabadidőre. A kifizetett összegek 38 százaléka Budapest-Közép-Dunavidéki Turisztikai Régióban került felhasználásra, ezt követte 13 százalékkal a Balatoni Régió - nyilatkozta Lehoczky László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!