Gazdaság

2014.07.20. 12:10

Legyen nyilvános a jövőkép

Budapest - Magyarországnak mielőbb országstratégiára lenne szüksége, amelynek megalkotását a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) több esztendeje sürgeti.

Osváth Sarolta

A szervezet tizenhatodik éves jelentésének nyilvánosságra hozatalakor tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes köszönetet mondott a magyar gazdaságpolitika alakításához támpontokat adó éves jelentésekért.

A HEBC az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi üzleti tanácsa, amelynek tagjai az ERT t alkotó ötven legnagyobb európai iparvállalat 15 magyarországi leányvállalatának legfelső vezetői. Nagyságrendjüket a hazai gazdaságban jelzi, hogy a HEBC-tagvállalatok összesített nettó árbevétele csaknem 3500 milliárd forint és több mint 60 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. Jakab Roland, az HBC elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója A fenntartható fejlődés és inkluzív növekedés címmel kiadott jelentésből kiemelte: a HEBC teljes konszenzuson alapuló véleménye szerint a világban fokozódó versenyben hazánk sikerének záloga egy jövőkép, egy országstratégia megalkotásában rejlene, ami kijelölné az utat, hova akar hazánk eljutni a következő 10-15 évben. Az elmúlt négy évben kirajzolódni látszott, hogy a kormánynak van jövőképe és stratégiája, nyilvánossá azonban csak egyes intézkedések váltak. A gazdasági szféra egyöntetűen üdvözölné, ha a kormányzat az ország jövőjére vonatkozó elképzeléseit összegezné és nyilvánossá tenné.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes rámutatott: a kormány az HEBC-el egyetértésben új szemléletet és megközelítési módot tartott szükségesnek a globális válságot követően, s ennek helyessége beigazolódott: a gazdaság növekedési pályára állt, rekordot ért el a foglalkoztatottság, nőtt az ipari termelés, három százalék alatti az államháztartási hiány és nem állunk az EU túlzott deficit eljárása alatt. Három területet emelt ki, amiben a kormány az első helyet célozta meg Európában: a legmagasabb arányú legyen az ipari termelés hozzájárulása a GDP-hez, a legtöbb külföldi tőke jusson egy főre, és az export GDP-hez viszonyított arányát illetően a második helyről (83 százalék) szintén miénk legyen a dobogó legfelsőbb foka. E célok megvalósításához ipari rezsicsökkentést, a stratégiai megállapodások folytatását és a külgazdasági intézményrendszer teljes átalakítását tervezi a kormány.

Az HEBC tagjai rövid hozzászólásokban foglalták össze a jelentés részleteit. Egyebek közt a kiszámítható gazdaság- és adópolitikára, az innovációs és technológiai fejlődés támogatására, a fenntartható fejlődés, a családbarát foglalkoztatáspolitika, az oktatás és nyelvoktatás fontosságára, továbbá a gazdaság kifehérítésének szükségességére és a korrupció elleni harcra hívták fel a figyelmet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!