Gazdaság

2014.10.08. 12:20

Legális legyen a Liliomkert!

Káptalantóti - A település képviselő-testületének tagjai azzal keresték meg a Naplót, hogy leszögezzék, a helyi Liliomkert piac működése nincs ellenükre, de szeretnék ha az végre legális lenne.

Tóth B. Zsuzsa

Csom Károlyné polgármester és a helyi önkormányzati képviselők elmondták, hogy a Napló szombati számában megjelent, Perelnek a piacért című írásban közöltekkel szemben a piac helyzetének megoldása egyedül az azt működtető vállalkozón, tulajdonoson múlik.

- A piac engedélyeztetésének feltétele, hogy a jelenleg szántó művelési ágban levő területet átminősítsék. Erre az eljárásra Harmathy Ildikónak évekig volt lehetősége, kérhette volna a hatóságoktól az eljárás lefolytatását. A Talajvédelmi Igazgatóság is úgy nyilatkozott, hogy ha az ügyfél kezdeményezi a más célú hasznosításra vonatkozó eljárást, a hozzájárulást megadja. A szántó művelési ág más célú hasznosítását a jogszabály nem tiltja, amennyiben a tulajdonos hajlandó a megállapított földvédelmi járulékot megfizetni mondja a polgármester. Hozzáteszi, hogy a probléma másik lehetséges megoldása valóban a belterületi rendezési terv módosítása, az ingatlan belterületbe való vonásával.

A piac engedélyeztetésének feltétele, hogy a szántó művelési ágban levő területet átminősítsék
Archív fotó: Gáspár Gábor

- Erre azonban nem a település rossz anyagi helyzete miatt nem volt lehetőség, mint azt a piac vezetője a cikkben állítja, hanem azért, mert az eljárás költségét a képviselőtestület nem fizetni ki a falu adófizető állampolgárainak pénzéből. Úgy gondoltuk, hogy egy magánvállalkozás ekkora mértékű anyagi előnyhöz juttatása igazságtalan lenne a többiekkel szemben, főként, hogy magánúton is lenne lehetőség a probléma elhárítására nyilatkozták a képviselők. Megtudtuk továbbá, hogy az önkormányzatnál most is van ilyen jellegű ügy, amely a jogszabályok betartása mellett zajlik. Csom Károlyné szerint továbbá a cikkben az áll, hogy a jelenlegi és a volt polgármester mindketten elismerik, hogy Harmathy Ildikó vétlen a helyzet kialakulásában, a község nehéz anyagi helyzete miatt.

- Ez nem így van. A piac évek óta tartó huzavonájának okát nem az Önkormányzat hozzáállásában kell keresni. Hivatalos levélben megkerestem a piacvezetőt, hogy a szükséges belterületi rendezési terv módosítások keretében lehetőséget nyújtson a terület átminősítésére. Segítő szándékkal tettem, nem pedig azért, mert ez az ő dolga lenne ahogy a cikk fogalmaz. A 2014. június 16-án írt levélre azonban Ildikó a mai napig nem reagált - mondja Csomné. Kijelentette még a képviselőkkel együtt, hogy az Önkormányzat nem ellenlábasa a piacnak, mindannyian tisztelettel tekintenek Ildikóra amiatt, hogy mekkora tömegeket megmozgató jelenséget valósított meg vasárnapi piacával.

- Azt azonban mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az Önkormányzatnak sem az engedélyeztetésben, sem az ellenőrzésben, sem a megszüntetésben nincs semmiféle hatásköre. Ezekről különböző hatóságok jogosultak dönteni. Valótlan az a vélemény melyet Ildikó a sajtó felé közvetített - hogy a piac legalizálásának akadályoztatásában Káptalantóti képviselőtestületének bármi szerepe lenne. Önkormányzatunk vállalkozásbarát, de nem asszisztálhat a törvényi szabályozás áthágásához mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!