Gazdaság

2014.06.04. 16:01

Külső munkán a rabok

Veszprém - Ismét külső munkán vesznek részt a börtönlakók, ezúttal a Nitrokémia Ipartelepek útjai mellett tisztítják az árkokat. Mindenki jól jár: az elítélt fizetést kap, a börtön szerény nyereséget könyvelhet el.

Mátételki András

- Évek óta keressük annak a lehetőségét, hogy a börtönön belül, illetve kívül hasznos elfoglaltságot nyújtsunk a fogvatartottaknak - mondja Németh Éva ezredes, az intézmény parancsnoka. - A kormány is különös hangsúlyt helyez arra, hogy leszorítsa a börtönlakók őrzési költségét, vagyis a börtönök önfenntartóvá váljanak. Ennek szellemében szűk két éve már nem külső beszállító gondoskodik az itt lakók élelmezéséről, hanem mi magunk főzzük az ételeket, főleg olyan alapanyagokból, amelyeket más büntetés-végrehajtási intézetben termelnek meg. Gondolok itt a sertéshúsra, baromfira, zöldségfélékre, pékárura. Noha 2012 őszén 8,5 millió forintot fordítottunk a konyha átalakítására, jó néhány felszerelés megvásárlására, tavaly már 17 milliós megtakarítást könyvelhettünk el. Az intézetben jelenleg 270-en vannak, túlnyomó többségük előzetes letartóztatott. Az emberekre jó hatással van a munka, mert gyorsabban te-lik a bent töltött idő, ezenkívül nincsenek anyagilag annyira rászorulva a családtagjaikra. Külső munkán már évekkel ezelőtt is többen dolgoztak, ők akkor a Börtön a városért program keretében a belvárost takarították, illetve a város peremén szedték össze a szemetet, számolták fel az illegális hulladéklerakókat.

Az ezredes asszony elmondta, gondos kiválasztás alapján jelölték ki azokat, akik részt vehettek a fűzfői munkálatokban. Csakis azok jöhettek szóba, akik már eddig is példásan dolgoztak, továbbá nincs ellenük új büntetőeljárás folyamatban, valamint a jogerős ítéletükből már csak egy-két év van hátra.

Bizottság döntött arról, hogy kik azok, akiknek a kinti munkáltatása a legalacsonyabb biztonsági kockázattal jár. (Sokaknak nyilván eszébe jut a Bilincs és mosoly című világhírű film Paul Newmannal, aki ilyen külső munkáról lépett le.) Valamennyien speciális foglalkozás-egészség-ügyi vizsgálaton estek át, mielőtt még kezükbe vették a szerszámokat.

A veszprémi börtön lakói tavaly nyáron is jól vizsgáztak, amikor az árvíz levonulása után részt vettek a helyreállításban. Tizenhét fogvatartott és tizenkilenc fegyőr közel ezer órát dolgozott az intézettől mintegy 100 kilométerre fekvő Duna menti községekben.

Komoly fizikai munkát jelent az árkok rendbetétele. Ezzel együtt az elítéltek szívesen dolgoznak (Fotó: Mátételki András)

- A dolgozó elítéltek mindig is megbecsülték, hogy munkát végezhetnek, túl azon, hogy munkadíj jár érte: az előző évi minimálbér egyharmadát kapják meg, de csak azután, hogy levonják tőlük a napi 400 forintos tartási költséget. A pénzükből hetente egyszer vásárolhatnak a büfében, ugyanakkor kötelező félretenniük, hogy szabadulás után ne üres zsebbel lépjenek az utcára. A dolgozók, akik jelenleg 37-en vannak, napközben kimehetnek a folyósóra, ahol van hűtőszekrényük, még főzhetnek is. Ők gyakrabban sportolhatnak és naponta fürödhetnek, míg mások egy héten csak egyszer. A jó munkavégzés jutalmául őket többet is látogathatják és pluszcsomagot kaphatnak.

Kint a helyszínen, a Nitrokémiánál meggyőződhettem arról, hogy korántsem könnyű munkát végeznek az elítéltek: az út melletti árkokból ragadós, sáros földet kell kilapátolniuk, s helyenként karvastagságú ágakat kell kézi vágóval leteríteniük .

Zoltánnak (39), aki csalás miatt került rács mögé, nem ismeretlen a börtönmunka.

- Kisegítőként másfél évig a konyhában dolgoztam, ami elég monoton volt. Egy évet raktárosként alkalmaztak, ahol már kellett az agyamat használnom - meséli a férfi, aki bevallja, a hatórás munka bizony alaposan leszívja az energiáját, sokszor tévénézés helyett már korán lefekszik. - Itt kint jobb a kedvünk, s végre visszajött az eredeti színem! Az sem mellékes, hogy közel 30 ezer forintot kereshetek, amiből a büfében vehetek édességet, halkonzervet, gyümölcsöt. Jut bőven telefonálásra is, a családomat kétnaponta felhívom. Mindemellett jól jön a plusz egy óra látogatási idő. Ha van munka, gyorsabban telik az idő, hamarabb jön el a szabadulás ideje.

A megyénkben élő Bertalan (42) falopásért kapott hónapokat. Ő azért került máshonnan a veszprémi börtönbe, mert szakács a végzettsége. Csakhogy itt nem vált be.

- Magánéleti gondjaim miatt nem tudtam odafigyelni a munkámra, oda is égettem a rántást. Abba kellett hagynom azt a munkát, de a mostaninak örülök, végre kint vagyok a szabadban! Otthon jókora kertünk van, gyümölcsöst művelek, rózsákat nevelek, nem idegen tőlem ez a fajta fizikai munka. A keresetemből arra is futja, hogy hetente kétszer hazatelefonáljak a gyerekeknek, meg aztán ebből a pénzből veszek kávét, cigit, így nem kell, hogy csomagot küldjenek otthonról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!