Gazdaság

2014.09.08. 17:20

A csapadékos időjárás és a lisztharmat okozott gondot

Az átlagosnál kisebb szőlőtermésre számítanak a megkérdezett szakemberek a megye borvidékein, a minőség elérheti egy közepes évjáratét.

Marton Attila

Az időjárás - a 25 fok körüli hőmérséklet és a sokszor 80- 90 százalékos páratartalom - kedvezett a betegségek, így a lisztharmat és a peronoszpóra terjedésének, emiatt sokszor hiába permeteztek a kártevők ellen a gazdák, mondta a Naplónak Koczor Kálmán borász.



Koczor Kálmán szerint a terméskiesés ötven százalék is lehet (Fotó: Penovác Károly)

A betegségek mellett ráadásul a területek 25 -30 százalékát sújtotta jég a Balatonfüred csopaki borvidéken: sőt, egyes helyeken a szőlő 90 százalékát tette tönkre a jégverés.

Pontos adatot még nem tudni, de Koczor Kálmán becslése szerint a terméskiesés összességében megközelítheti az ötven százalékot is, miközben a növényvédelemre fordított költség a többszörösére emelkedett a korábbi évekhez képest. Ez a két tényező magával hozhatja a borok árának emelkedését is, a borász szerint akár ötvenszázalékos drágulás is jöhet.

A bor minősége elérheti egy átlagos évjáratét, a mennyiség azonban kevesebb lesz a rothadás miatt, fogalmazott Csanádi Csanád, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

- Az utóbbi két hétben mintegy 150 milliméter csapadék hullott a borvidéken, emiatt elkezdődött a szőlő szürkerothadása, amely fokozatosan jön elő: ahogy a szőlő felveszi a csapadékot, elkezdenek szétdurranni a szemek, magyarázza a szakember.

Rothadó fürt a Pannónia kincse szőlőn. Sokat ártott az időjárás (Fotó: Penovác Károly)

A termést a borvidéken 45 mázsára becsülték hektáronként a gazdák, de a csapadékos időjárás miatt ennél kevesebbet tudnak majd betakarítani. A Badacsonyi borvidéken a fentiek mellett újra problémát jelentettek a seregélyek és a vadak, az állatok idén is jelentős károkat okoztak.

A lisztharmatjárvány mellett egyes területeken jégverés sújtotta a termést, valamint a borvidéken néhány hete végigsöpört egy óriási szélvihar, emiatt előfordulhat, hogy a vékony héjú fajtákból juhfark, furmint csupán a tavalyi termésmennyiség felét szüretelik idén a gazdák, mondta érdeklődésünkre Bogdán József, a Nagy-somlói Borvidék Hegyközség elnöke, aki a 2010-es nyárhoz hasonlította az idei időjárást. Hozzátette, az esőzések miatt egész nyáron lisztharmatfertőzésekkel küzdöttek a gazdák, és a növényvédelem ötven százalékkal többe került, mint tavaly.

A szőlő cukortartalma a mostoha időjárás miatt alacsonyabb lesz, a szakember szerint nagyon komoly borászati odafigyelés kell ahhoz, hogy az idei borok elérjék egy átlagos évjárat minőségét. A hegyközségi elnök úgy véli, alacsonyabb alkoholtartalmúak és könnyebbek lesznek a 2014-es somlói borok, a szőlő karcos savait a fahordós érlelés kerekítheti le.

Az általunk megkérdezett szakemberek egyöntetűen állítják, az előző évekhez képest alacsonyabb lesz a mustfok, de valamennyien abban bíznak, hogy meleg és száraz időjárás jön a következő hetekben. Ha így lesz, az a késői szüretelésű fajták, mindenekelőtt a megye borvidékein a legnagyobb területen termesztett olaszrizling minőségét is javíthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!