Gazdaság

2013.04.07. 17:05

Késnek a tavaszi munkálatokkal

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) adatai szerint az országban mintegy 155 ezer hektárt borít belvíz, ebből 71 ezer hektár mezőgazdasági terület. Emiatt késnek a tavaszi mezőgazdasági munkák.

Varga Ibolya

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szakemberei szerint az elhúzódó télies időjárás után a gyümölcsfák robbanásszerűen borulnak virágba. Virágzásig továbbra is fontos az elmaradt, vagy félbehagyott faápolási, metszési munkák végrehajtása, valamint a lemosó permetezés, ami öt Celsius-fok feletti hőmérsékleten, szélcsendes időben, a permetlé elsodródásnak veszélye nélkül végrehajtható.

A csapadékos időjárás és a hirtelen hóolvadás miatt a termőföldek talaja vízzel telített, ezért a tavaszi talajmunkákat későbbi időpontra kell áthelyezni. Fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy a fagy felengedése után az átnedvesedett, vízzel telített talaj felső 20-30 centiméteres művelési rétegéből történő elszivárgást várjuk meg, utána kezdjük meg a talajmunkákat. A túl nedves állapotban végzett talajmunkák rontják a talaj szerkezetét. A termőföldön tervezett beruházások földmunkáinak elhalasztását is javasolják.

Nagy József gyulafirátóti gazdálkodó a saját gépeivel ásott árkot, így gondoskodik arról, hogy a termőföldjéről levonuljon a belvíz (Fotó: Penovác Károly)

Mintegy két-három hetes késésben vannak a tavaszi munkák a földeken Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke szerint. Ez a késedelem behozható, ha rövid időn belül kedvezőbbre fordul az időjárás. A napsütés és az enyhe szél is segítené a talaj száradását. A szövetség adatai szerint mintegy 30 ezer hektáron van most víz alatt az őszi vetésű gabona. A szakember szerint a növények általában öt-tíz napos vízborítást még elviselnek nagyobb károsodás nélkül. A víz alatt lévő vetések legnagyobb részét belvíz borítja, de az ártéri vetésterületeken is kerültek víz alá vetésterületek.

Belvízkárokra is igényelhetik a mezőgazdasági termelők a kárenyhítő juttatást a mezőgazdasági kockázatkezelési törvény szerint. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint  a növénykultúrában belvíz miatt bekövetkezett, legalább 30 százalékos mértékű hozamcsökkenést okozó kár tekinthető belvízkárnak. A belvízkár szempontjából a káresemény időpontjának azt kell tekinteni, amikor a növénykultúrán a káreseményt első alkalommal észlelték, de a hozamkiesés mértékét csak a betakarítás után tudják meghatározni. A kárenyhítésre  a jövő év elején várhatóan közel kilencmilliárd forintnyi pénzforrás áll majd rendelkezésre. A károkat már most be kell jelenteni a kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságán vagy a járási hivatalokban.

A szaktárca arra is felkérte a gazdákat, hogy mindent tegyenek meg területükön a belvíz elvezetésért. Az utóbbi két aszályos évben szinte teljesen megfeledkeztek a vízelvező árkok és a sekély, időnként kiszáradó vízfolyások medrének tisztításáról. A korábban felépített meliorációs berendezések jelentős része is használhatatlanná vált. Az sem ritka, hogy a vízelvezető árkokat a földhasználók   megszűntették, másoknak kárt okozva ezzel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!