Gazdaság

2014.09.25. 17:05

Gondban a gazdák

Veszprém - Sok helyen késlelteti a megyében az őszi vetés megkezdését a szeptember eleji özönvíz.

Marton Attila

Egyaránt kedvezőtlen az ősz első hónapja a talajműveléshez, a vetéshez és a betakarításhoz is, ugyanis a három hét alatt lehullott 230 milliméternyi csapadék hátráltatta vagy ellehetetlenítette a munkálatokat a megyében. Az új gazdálkodási év első veteménye a repce lett volna, ám a tervezett területnek felét mintegy négyezer hektárt tudtak elvetni a gazdálkodók. Még ennek a kelése is kérdéses, mert a felhőszakadásszerűen érkező, nagy mennyiségű eső helyenként kimosta a csírát a magágyból. Az őszi vetésű gabonák vetésterületének sorsa a következő két hónap időjárásától függ, mondta érdeklődésünkre Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Ifjabb Csomai Géza és Heinbach Péter Dániel ősz árpa vetéséhez készülődik Veszprém határában. Nekik nem okozott gondot az eső
(Fotó: Penovác Károly)

Az igazgató hozzátette, a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a talajon a gépi munkavégzés szinte lehetetlen. A sekély termőrétegű, jó vízelvezető képességű és gyorsabban száradó területeken azonban a következő hetekben elkezdődhet a magágy készítése. Sajnos a betakarítást is visszaveti a sok csapadék, a napraforgónak alig több mint felét sikerült csak levágni, az átlagosnál jobb eredménnyel, mondta Boros Gábor.



Nem okozott komolyabb problémát a szeptember elején lehullott sok eső a megyében három telephelyen – Veszprém mellett, Városlődnél és Öcs határában – közel 900 hektáron őszi vetést tervező egyik mezőgazdasági vállalkozásnak. Csomai Géza üzletvezető elmondta, nincs számottevő belvíz, és nincsenek olyan területek sem, amelyek patak közelében fekszenek, így nekünk nem okozott komoly gondot az eső, de tudok olyan megyei gazdáról, akinek a szántója egy része a mai napig vízben áll, mondja az üzletvezető.

A csapadék elsősorban abban jelent gondot, hogy nem sikerült a tervek szerint elvégezni a tarlószántásokat a nyári aratások után, mert sokáig nem lehetett rámenni a gépekkel a földekre. Később a talaj magas nedvességtartalma nehezítette a föld megművelését, ami miatt többszöri talajmozgatást igényeltek a területek, ez a költségek növekedésével jár, magyarázza a gazda. Augusztus végén és szeptember közepén összesen kétszáz hektáron vetettek repcét, az őszi árpa vetését már megkezdték. Októberben mintegy 500 hektáron tervezik az őszi búza vetését, a jelenlegi kedvező, csapadékmentes időjárásnak köszönhetően talajelőkészítési munkálatokat végeznek.



Az üzletvezető elmondta, a napraforgó betakarításával végeztek, de az időjárás miatt szeptember eleje helyett kéthetes késéssel a napokban fejezték be a munkát. A kukorica betakarítását októberben végzik majd el: a sok csapadék miatt jó termés várható, azonban a növények még zöldebbek az ilyenkor megszokottnál. Ha nem lesz vénasszonyok nyara, akkor kitolódhat az érési idő, és a magasabb víztartalmú termés szárítása megnöveli a költségeket, teszi hozzá az üzletvezető.

Főleg az őszi érésű gyümölcsök eltarthatóságát csökkenti a sok eső, a sérülések és a magas páratartalom miatt a rothadás fokozódik, hívta fel a figyelmet Boros Gábor. A szakember elmondta, hogy bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai felmérik a belvizes területeket, elemi kár esetén – ilyen a belvíz is – ez nem helyettesíti a Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához történő kárbejelentést, amelyhez szintén a falugazdászok nyújthatnak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!