Gazdaság

2014.12.09. 17:08

Kereskedelem: legyen béke!

Megyei körkép – A legutóbbi történések megosztják a vásárlókat és a munkavállalókat is, ellehetetlenítik az értelmes szakmai vitát a vasárnapi nyitva tartásról is. Nem lehet a vasárnapról úgy vitázni, mint a láncokra mért hetedik csapásról.

Tremmer Tamás

Mindezt Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Veszprém–Fejér megyei titkára osztotta meg lapunkkal. Leszögezte, a KASZ korábban támogatója és egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartás törvényjavaslatának. Ugyanakkor nem értenek egyet azzal, hogy csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember tud dolgozni a jövőben. Azt látják, hogy a mostani vita rossz irányba ment, és a fontos garanciákat egyáltalán nem érinti. Ezért a szakszervezet higgadtságot kér a jogalkotótól.

A legújabb jogszabálytervezetek súlyosan támadják a kereskedelem egészét. Az áruházláncok megbüntetésével, fenyegetésével, végső soron hazánkból történő kiszorításukkal súlyosan veszélyeztetik a munkahelyeket, az érintett családok létbiztonságát, megélhetését. Mürkl Mónika jelezte, elfogadhatatlan számukra a rendkívül alacsony kereskedelmi bérszínvonal.

Azt is látják, hogy kevés az esélyük a dolgozói szegénység enyhítésére, jelentősebb bérfejlesztésre, ami még inkább felerősíti a vasárnapi pótlékok, keresetek féltését. Éppen ezért a KASZ azt támogatja, hogy a mai formában ne fogadják el a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, hanem azt együtt tárgyalják a minimálbérrel, a garantált bérminimummal és a bérfejlesztéssel. Garanciákat várnak a kormánytól és a munkáltatóktól, hogy a vasárnapi bérpótlék kiesése esetén a dolgozók addigi keresete ne csökkenjen. Erősíteni kell a vasárnap pihenőnap jellegét, a munka törvénykönyvében meg kell emelni a vasárnapi pótlékot, ezzel együtt a kereskedelemben dolgozók számára tegyék lehetővé az önkéntes munkavállalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!