Gazdaság

2017.08.15. 18:00

Kedvező áron vásárolhatunk uborkát, paprikát és paradicsomot a pápai piacon

PÁPA Egy jó lecsóhoz szinte minden hozzávaló adott a pápai piacon, ahol bőven kaphatunk gyönyörű paprikát és paradicsomot, emellett pedig van olyan árus, aki rekordmennyiségű őszibarackterméssel büszkélkedhet az idén.

Polgár Bettina

Piszker Zoltánné már évek óta visszatérő árusa a piacnak, nyugdíjasként amikor teheti, kilátogat. Legutóbbi szilvát, paradicsomot, tojást, cukkinit és patisszont hozott, tehát mindent, amit otthon meg tud termelni. Mint mondta, az őszre körtével készül majd, és bízik benne, hogy jó lesz a termés.

Englert Józsefné ugyancsak az otthon megtermelt javait árusítja a piacon, fokhagyma, zöldbab, kapor, petrezselyem és torma is kapható nála. - Már több éve járok ki ide. Régen hatalmas piacok voltak, valósággal harcoltak a helyekért az árusok - emlékezett vissza.

Halász György kertész a pápai piac egyik legrégebbi árusa, aki több mint negyven éve kínálja itt a portékáját.

Sári Lászlóné keddenként mézédes málnával látogat ki a pápai piacra, ahol többek között friss kapor, petrezselyem, patisszon, tojás és paradicsom is kapható.

- Mindenből hozunk, ami nálunk terem, és rendkívül sok mindennel foglalkozunk. Tavasszal fólia alatt retket termelünk, majd paprikát, paradicsomot és uborkát. Sok a munka, rengeteget dolgozunk a feleségemmel, és nyáron még a lányom is besegít - magyarázta. - Majdnem egyhektárnyi gyümölcsösünk van, ahol többek között szilva is terem, emellé pedig most már bejött a körte. Utóbbi folyamatosan lesz márciusig. Az őszibarackból pedig rekordmennyiségű terméssel számolhatunk idén - fejtette ki.

Halász György kiemelte, rengeteget öntöznek ezen a nyáron a nagy meleg miatt, az eredmény azonban nem marad el, és emellett nagyon kedvező áron kínálják eladásra az uborkát, a paprikát és a paradicsomot. Megjegyezte, a későbbiekben téli almát és körtét szednek majd nagyobb mennyiségben, zöldségféléket pedig folyamatosan hoznak a fagyok beköszöntéig.

Vértesi Benjámin a szüleinek segít be a piacon, legutóbb egyebek mellett szőlőt, szilvát, paradicsomot, paprikát, padlizsánt, sárgadinnyét és barackot árusítottak. Mint mondta, főként addig érdemes árulni, amíg hazai zöldséget és gyümölcsöt tudnak kínálni, utána azonban már nehéz versenyképesnek maradni a nagyobb boltokkal, a külföldi árukkal szemben.

Halász György kertész a pápai piac egyik legrégebbi árusa, aki több mint negyven éve kínálja itt a portékáját Fotó: Vallner Bettina

Sári Lászlóné keddenként mézédes málnával várja a pápai piacra kilátogatókat. - Ez a málnafajta később érik, és gyakorlatig addig lehet szedni, amíg meg nem fagy. Bízom benne, hogy ősszel sokáig kitart majd a jó idő és a vénasszonyok nyara - jegyezte meg. Hozzátette, mindig annyi málnát hoz magával, amennyit várhatóan el is tud adni, ami pedig esetlegesen mégis megmarad, azt befőzi dzsemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!