Gazdaság

2015.01.30. 12:52

Jót tehet a turizmusnak a vasárnapi zárva tartás

Ha nem tudnak vásárolni, majd kirándulnak - nagyjából erre számítanak márciustól a Napló által megkérdezett turisztikai szakemberek. A kirándulóhelyek vezetői és a vendéglátósok üdvözlik a kezdeményezést.

Prevics Éva

A szabad vasárnap új lehetőséget teremt a turizmusban és a szabadidőiparban - ezt mondta egy korábbi sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. Ruszinkó Ádám szerint a zárva tartás fellendítheti a turisztikai szolgáltatók forgalmát.

Kíváncsiak voltunk, hogy látják mindezt a megyei szolgáltatók.

Valószínűleg megváltoznak majd az emberek szabadidő -eltöltési szokásai. Nem bevásárlóközpontokba járnak majd vasárnaponként, hanem kirándulni - mondta Jáger János a kislődi kalandpark tulajdonosa. Szerinte végre nemcsak arról kellene beszélni, kinek nem lesz jó a vasárnapi zárva tartás, hanem arról is, hogy kinek lesz hasznos. Szerinte biztosan lesz élénkülés a turizmusban. Úgy fogalmazott: Amerikában szokás, hogy az emberek vasárnaponként vidámparkba mennek. Jáger János szerint már korábban be kellett volna vezetni a vasárnapi zárva tartást itthon, hiszen abszurd, hogy a magyar családok legfőbb szórakozása hétvégén a bevásárlóközpontba járás.

Várlátogatás szempontjából a vasárnapok általában gyengébbek, mint a szombatok, de a cseszneki várkapitány bízik benne, hogy ez most megváltozik. Szerinte is lehetséges majd fellendülés az üzletek zárva tartása miatt. Nagy Ferenc hozzátette: az eddig is látszott, hogy vasárnap az emberek már a munkára hangolódnak, kevésbé kirándulnak, de ez talán kissé megváltozik az intézkedés hatására.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője azt mondta: a változás hatására az emberek remélhetőleg kimozdulnak a természetbe, környezettudatosabban élnek majd. A nemzeti park látogatóhelyei egyébként is népszerűek, különösen hétvégén érkeznek nagy számban a családok. Kopek Annamária szerint a vasárnapi zárva tartás miatt még inkább növekedni fog az érdeklődés a hétvégi programok iránt. Igaz eddig inkább a szombatokon voltak többen, ezért a rendezvényeket és túrákat is inkább erre a napra időzítették.

A hotelfoglalásokra nem lesz hatással, de az éttermekben valószínűleg nagyobb forgalom lesz a zárva tartás miatt - feltételezi a Hotel Silver Resort szállodaigazgatója. Lehetséges, hogy aki eddig plázákban ebédelt, az ezentúl átszokik az a' la carte éttermi fogyasztásra. Vasárnap délután általában már kiürülnek az éttermek, erre lehet némi hatással a változtatás - mondta Rádóczy Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!