Gazdaság

2014.10.18. 09:49

Jó megoldás a távmunka?

Az atipikus foglalkoztatási formák létjogosultsága és a távmunka egyre nagyobb körben történő terjedése nem kétséges, azt azonban eldönteni, hogy mely munkakörök esetében, milyen mértékben toljuk el a határokat a hagyományos foglalkoztatási formákhoz képest, a munkáltatók joga és felelőssége.

Tremmer Tamás

Mi lenne, ha a munkavállalók számára heti egy nap irodán kívüli munka engedélyezett lenne? – ezt vizsgálta az egyik álláskereső portál. A felmérésükből látszik, a munkaadók 26 százaléka gondolja jó ötletnek a heti egy nap irodán kívüli munkát. Vannak olyan kreatív gondolkodást, átszellemülést és csendet igénylő feladatok, amit a munkahelyi környezet és a többi munkatárs jelenléte kifejezetten hátráltat.

Az otthon, egy kávézó vagy egy könyvtár nyújtotta változatos környezet és a rugalmas időbeosztás inspiráló, ami jobb teljesítményre sarkalja a dolgozókat.

A munkavállalók közel egyharmada szintén nagyra értékelne egy napot az irodán kívül. Szerintük így csökkenne a monotonitás és sokkal motiváltabbak lennének az unalmasabb feladatok elvégzésében is.

A dolgozók 29 százaléka úgy véli, hogy a közlekedéssel megspórolt idő elegendő lenne a lemaradások behozására és így jutna idő az adminisztrációra is. Amennyiben a távmunka intézményi keretei biztosítottak, nem kell szabadnapot kivenni, ha a villanyszerelő vagy a gázóra leolvasó miatt valakinek otthon kell lennie délelőtt, ez a megoldás mindkét félnek előnyös, mondta Martis István, az állásportál vezetője.Aszerint hogy a munkáltatók és munkavállalók mely atipikus foglalkoztatási formákat részesítik előnyben, illetve preferálják kevésbé, érdemes két külön csoportot képeznünk aszerint, hogy a munkavállalók fizikailag hol vannak.

Egyed Ildikó, az Aurum Oktatási Központ Szolgáltató Kft. üzletágvezetője kifejtette, amennyiben a munkavégzés teljes mértékben vagy csak részben a munkáltató bázisán kívül, például otthon történik (távmunka, homeoffice), ez a munkavállalók többségének kedvez, sőt kifejezetten motiváló hatással van rájuk. A szabadságérzet, az önállóságra való felhatalmazás és az állandó kontroll mellőzése nyugalommal és önbizalommal tölti el a munkavállalókat. Önbizalmuk azáltal nő, hogy tudják, a munkaadójuk megbízik bennük függetlenül attól, hogy nincs rálátásuk egy adott munkanapjuk minden egyes percére, ezen felül pedig fel vannak hatalmazva arra is, hogy laza korlátok közt ugyan, de ők maguk osszák be saját idejüket.

Vannak olyan munkakörök, ahol a teljes vagy részleges távmunka kifejezetten előnyös, sőt természetes. Ilyenek például az üzletkötői, értékesítői, adatrögzítői, tanácsadói és egyéb olyan online-ügyintézős munkakörök, ahol nem feltétel a fix irodai környezet. Az atipikus foglalkoztatási formák közé soroljuk többek között a munkaerő-kölcsönzést és határozott idejű foglalkoztatást is. A fentiekkel ellentétben itt a munkáltatók érezhetik magukat előnyösebb helyzetben. Az egyik legtipikusabb ilyen előny a rugalmasság, hisz hosszú távú elkötelezettség nélkül mobilizálhatóvá válik a munkaerő, olykor még költséghatékonyabb is. Ez viszont nem jó a munkavállalóknak, hisz folyamatosan azon kell izgulniuk, vajon meghosszabbítják-e a szerződésüket, illetve mikor fogják azt mondani, hogy nincs szükség a munkájukra.

Ez a bizonytalanságérzés erősen frusztráló, olyannyira, hogy akár a tényleges munkavégzési hatékonyságot, illetve a munkavállalók lojalitását is megkérdőjelezheti. Az atipikus foglalkoztatási formák létjogosultsága és a távmunka egyre nagyobb körű elterjedése nem kétséges, azt azonban eldönteni, hogy mely munkakörök esetében, milyen mértékben toljuk el a határokat a hagyományos foglalkoztatási formákhoz képest, a munkáltatók joga és felelőssége. A döntésnél nem árt azonban a gazdasági szempontok mellett a szociálpszichológiai tényezőket is figyelembe venni.

Átalakuló formák

Munkáltatói szemszögből egészen más a helyzet. Egy igen mélyen gyökerező sztereotípiának köszönhetően a munkaadók többsége úgy véli, jobb a munkateljesítmény, ha felette folyamatos a kontroll, az a munkavállaló, akinek minden mozzanatát nézik, bizonyára maximálisan ki is használja munkaidejét. Egyed Ildikó zzel nem teljesen értek egyet. Az új nemzedék munkastílusa, a munkáltatókkal szembeni elvárása és a felgyorsult online világ természetes velejárója az is, hogy a munkavégzési formák átalakulnak. Szerinte ez a fejlődés gyorsabb, mint az az „átkódolási” folyamat, hogy az ezzel kapcsolatos negatív előítéleteinket képesek legyünk megváltoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!