Gazdaság

2013.04.18. 16:24

Ideális idő a mezőgazdaságnak

Nem csalódtak a derülátók, végre valóban megjött a tavasz. Virágoznak a fák és bárhol járunk a határban, szántanak, vetnek vagy ápolják a növényeket.

Varga Ibolya

A kajszibarack és a mandula már virágzik, a meggy- és a cseresznyefák virágzása jövő hétre várható. A virágrügyek eddig nem fagytak el, s ha tavasszal sem lesz virágfagykár, akkor kiváló termést hoznak.  Apostol János, az  Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint amennyiben a tavaszi fagy elmarad, az idei  évben kiváló minőségű gyümölcsökre számíthatunk, függetlenül az eddigi  időjárástól. Eddig az országban egyedül Békés megyében panaszkodtak tavaszi fagykárokra, ott máris mintegy hatvan százalékos terméskiesésre számítanak.

Veszprém és Felsőörs határában  ütemesen halad, mára  be is fejeződik a talajlazító  szántás és a vetés (Fotó: Gáspár Gábor)

A belvizek miatt sok helyen féltették  a későn jött hó elolvadása után az őszi vetéseket. Bár a szakemberek egy része határozottan  állította, hogy egy jó hetet, tíz napot kibírhatnak a vízben a  fejlődő növények, főleg, ha éjszakára nem jön fagy. Zömmel nekik lett igazuk. Bátor Árpád, a Mezőgazdasági Szövetkezők és  Termelők Országos Szövetsége (MOSz) alelnöke, a megyei szervezet elnöke, a Palota-Vidék 2000 Zrt elnök-igazgatója ugyan azt tapasztalta  két nappal ezelőtt, hogy az Alföldön háromszor akkorák már az ősziek,  mint nálunk , de azért az itteni gazdáknak sincs okuk panaszra, szépen fejlődnek a növények. Az általa irányított gazdaság földjein már elvégezték a most esedékes növényvédelmi munkákat. Most éppen borsót vetnek, amivel igazából valamelyest kicsúsztak az időből, de bíznak benne, hogy még behozzák a növények a lemaradást. A megye több pontján is  azt tapasztalta, hogy hiába volt korábban sok a csapadék, öntötte el a területeket a belvíz, már kellene a friss vetésnek egy kis áztató eső, hogy jobban keljen. A következő napokban kezdenék meg a napraforgó vetését, de ezt a növényt idén kiemelték a vetésforgójukból, ezért a kukoricával folytatják a munkát. Az időjárás most ideális a mezőgazdasági munkákhoz, ezért mindenütt szépen halad a szántás, a vetés és a tavaszi növényvédelem egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!