Gazdaság

2014.07.23. 08:37

Gödör alján a magasépítés

Bár a statisztikai adatok minimális növekedésről számolnak be, a piaci szereplők szerint a helyzet még bizakodónak sem mondható: a hazai építőipar továbbra is mélyponton van.

Tremmer Tamás

Az elmúlt három hónapban átlagosan több mint 550 építőipari cég szűnt meg havonta, mégis mintha kifelé lábalna az ágazat a válságból, legalábbis az Opten céginformációs szolgáltató szerint. Egy alaposabb elemzés azt mutatja, hogy az ágazat kilábalóban van a válságból, és van remény rá, hogy a magasépítésben is megindul a lassú bővülés, nyilatkozta Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Az igazgató szerint az építőipar megrendelésállományát ugyan még mindig az állami beruházások húzzák felfelé, de az alacsony ingatlanárak és az olcsó hitelek miatt egyre többen beszélnek a lakás- és az irodapiac várható élénküléséről.

A piaci szereplő másként ítélte meg a jelenlegi helyzetet. Valdinger Imre, a Pápateszéri Téglaipari Kft. ügyvezető igazgatója szerint a magasépítésben egyáltalán nincs szó fellendülésről, a kilátásaik szinte reménytelenek. Hivatkozott a Társaság a Lakásépítésért Egyesület felmérésére, amelyben az áll, hogy 2014. I. negyedévében 1692 lakás épült Magyarországon, ami 51 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Amennyiben ez a trend egész évben kitartana, 2014-ben 11000 lakás épülhetne fel. Ez azonban még mindig csak arra lenne elég, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) hozzávetőleg 400 évente újuljon meg. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43000 lakást kellene építeni.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma 1654 volt, ez 20 százalékos növekedést jelent a 2013. január-márciusi adatokhoz képest. Mivel 2014. I. negyedévében az építési engedélyek száma a használatba vételi engedélyek száma alatt maradt, ez nem mutat erőteljes növekedésre, nem valószínű, hogy az első negyedév növekedési üteme az egész évre kitart.

A használatbavételi engedélyt kapott lakások száma továbbra is rendkívül alacsony, a válságot megelőző 2008. év első negyedévi teljesítmény alig harmadának felel meg. A kiadott építési engedélyek száma csak a 2008. első negyedévi szint 18 százalékát teszi ki.

Az elemzés szerint a lakásállomány megújításához felelős, hosszú távú lakásprogram szükséges. Ez a lakosság és a hazai építőipar érdeke is. 10 ezer lakás felépítése hozzávetőleg 44 ezer embernek ad munkát. Jelenleg legalább évi 30 ezer lakásépítés hiányzik. Ez több mint 120 ezer megszűnt munkahelyet, egyben ennyi új munkahely lehetőségét jelenti.

A lakásállományon belül 583489 olyan lakás van, amelynek a falazata vályog vagy sár, ezek minőségéről nincsen közelebbi adat. A KSH által kimutatott „nem lakás célra” használt lakások részben irodák, részben üdülő településeken idényszerűen lakot nyaralók. Ebben a kategóriában szerepelnek a feketén kiadott és „nem lakottnak” jelentett lakások is. A nem lakott lakások közül 162 ezer 1946 előtt épült, 90 ezer pedig komfort nélküli, vagy ennél is rosszabb állapotú, jórészt gazdaságosan fel sem újítható.

A lakásépítésekre nem a lakásszám növelése, hanem a lakásállomány minőségi megújítása miatt van szükség. A felújítások és a helyettesítő új építések egyaránt fontosak. A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy 400 évig fennmaradjon. Külföldi példát nézve, lakosságarányosan Ausztriában hozzávetőleg hatszor annyi lakás épül, mint Magyarországon.

 

Javaslataik

Az egyesület négy javaslatot fogalmazott meg a lakásépítések, lakásfelújítások érdemi élénkítésére, ezek nem igényelnek hazai költségvetési pénzeket. A 2014-2020-as uniós támogatási időszakban el kellene érni, hogy épületenergetikai, településfejlesztési, munkaerő mobilitási céllal az uniós forrásokból a lakásfelújításokra, lakásépítésekre is jusson. Szükséges lenne egy épületenergetikai program egyeztetésére az Európai Beruházási Bankkal. Szeretnék elérni, hogy a kormány olyan szintre emelje a SZOCPOL-támogatást, hogy az energia hatékony, legális lakásépítések áfa-tartalmát jutassa vissza az építkező, új lakást vásárló gyermekes családoknak. Úgy vélik, lakásépítésekkel, lakásfelújításokkal foglalkozó központi hivatalra vagy kormánybiztosra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!