Gazdaság

2017.06.19. 15:35

A vadvirágok nemcsak szépek, de szinte nélkülözhetetlenek is

BALATONFÜRED Lágy szárú, látványos virágzattal rendelkező, nem ember által telepített növény. Ez a definíció áll a legközelebb a vadvirág meghatározásához. De mi különbözteti meg a vadvirágot a gyomtól? Károsak-e vagy hasznosak, s miért olyan fontos a szerepük a gazdaságban? Kérdéseinkre Mészáros András természetvédelmi őr válaszolt.

Leitner Vera

- A Keleti-Bakonyban Várpalotától egészen Veszprémig, valamint a Balaton-felvidék számos pontján a száraz sziklagyepeken hatalmas mennyiségű növényfaj található, köztük sok a védett növény, például az őszi csillagvirág, a vetővirág, az ezüstös útifű vagy az árvalányhajfajok - sorolja Mészáros András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki elmondta, a köznyelvben előforduló vadvirág elnevezés összefügg a hasznos-káros kategóriákkal, ám ezek kizárólag emberi megítélésű, mesterséges fogalmak.

Mészáros András természet-védelmi őr szerint a vadvirágokban gazdag természetes gyepeken folyamatos a nektár- és pollenforrás, ez hosszan tartó fennmaradást biztosít a megporzó rovaroknak
Fotó: Nagy Lajos

- Ezek a virágok mind egy ökológiai rendszer részei, elég csak a megporzó fajokat említeni.

Fotó: Nagy Lajos

Egy gyümölcsöskert megporzását a vadméhfajok és a háziméhek végzik, ám ezek az ember által telepített nektár- és pollenforrások, például a gyümölcsfák virágzása nagyon szakaszos és hamar befejeződik. Ha vannak körülöttük természetes vadvirágszigetek, az folyamatos pollen- és nektárforrást jelent a méheknek, s csak így maradhatnak fenn. Az iparszerű mezőgazdálkodást folytató Hollandiában ma már óriási probléma a megporzó fajok hiánya. A vizsgálatok szerint az ottani növénykultúrákban négy megporzó fajt találtak a háziméhhel együtt, ami kevés; hazánkban még száz faj feletti ez a szám.

Fotó: Nagy Lajos

Hollandiában kevés a természetes élőhely, mindent mezőgazdasági táblák borítanak, ezért, ha adott növénykultúra elvirágzik, akkor ezt követően a vadméhek táplálék hiányában elpusztulnak, a háziméheket a méhész cukorsziruppal tartja életben. A vadvirágokban gazdag természetes gyepeken azonban folyamatos a nektár- és pollenforrás, ez hosszan tartó fennmaradást biztosít a megporzó rovaroknak.

Fotó: Nagy Lajos

Nagy az átfedés vadvirág és gyom között, hiszen vannak például nagyon szép gyomfajok. Emellett minden olyan növény, ami egy agrárkultúrában nem a vetett kultúrnövény, hanem bármely egyéb faj - így például a gabonatáblában felbukkanó napraforgó -, gyomnak ítélhető.

Fotó: Nagy Lajos

Számos gyomfaj megritkulása összefügg a gyomirtó szerek és a műtrágyák elterjedt használatával. Pedig ezeknek a gyomoknak, vadvirágoknak rengeteg hasznuk lehet, s nem utolsósorban sokszor kiemelkedő esztétikai értékük van.
Az emberi szem pedig, hasznosság ide vagy oda, szereti a szép dolgokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!