Gazdaság

2014.10.22. 10:42

Fogási kvóta bevezetését tervezik a Balatonon

A 40 ezerre becsült balatoni horgásztársadalom mintegy 2,2 százaléka fogta ki tavaly a pontyok 23 százalékát. Az aránytalanságok elkerülése érdekében a kvóta bevezetését tervezi, a halak hatékonyabb szaporodása érdekében megemelnék a méretkorlátot is.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. számára 2010-től állnak rendelkezésre a saját fogási naplójuk feldolgozásából nyert adatok. 2012-től vezették be az új balatoni horgászrendet és fogási naplót, amely a korábbinál már részletesebb adatokat tartalmazott (például a horgászattal töltött napok száma). Szigorításként a területi jegy váltásának feltételéül szabták a fogási napló leadását, ezzel a leadott és feldolgozott fogási naplók száma megugrott, több mint duplájára nőtt, így a balatoni horgászfogást tekintve sokkal pontosabb képet kaphattak, tájékoztatta lapunkat Nagy Gábor, a BHN horgászturisztikai menedzsere.

Tavaly a kiadott fogási naplók 70 százaléka visszaérkezett a társaságból. Ezek feldolgozása a tíz jegytípus szerint történt. 2013-ban 628 tonna volt a horgászfogás, ami a korábbi évek növekvő tendenciájához képest is jelentős növekedést mutatott: 2010-ben 512-, 2011-ben 510-, 2012-ben 516 tonna volt a horgászok által a Balatonból kifogott hal mennyisége.

Nagy Gábor jelezte, 2013 több szempontból is rekord év volt. Az adatokból többek között megtudhatták a horgászfogás medencék szerinti eloszlását akár fajonként is, valamint a horgászott napok számát, a fogott hal mennyiségét akár főre vetített átlagban. A fogási adatok fényt derítettek arra, hogy a horgászok egy szűk elitje aránytalanul nagy mennyiségű halat visz haza. 2013-ban az összes halfajt tekintve 866 személy (az összes horgász 2,2 százaléka) összesen 144 tonna halat fogott, amely az összes horgászfogás 23 százaléka. Kizárólag a pontyot vizsgálva az látszik, hogy 371 személy (az összes horgász 0,9 százaléka) összesen 62,7 tonna pontyot fogott, amely az összes horgászfogás 19 százaléka. A második legnépszerűbb faj, a süllő esetében 68 pecás (az összes horgász 0,17 százaléka) összesen 7595 kilogramm süllőt fogott, amely az összes horgászfogás 13,5 százaléka.

A fenti adatok alapján a BHN kvóta bevezetését tartja szükségesnek. A tervezet szerint egy horgász az éves területi jeggyel az év során összesen 100 darab darabszám korlátozással védett halat tarthatna meg. A korlátozás valójában igazságosabbá tenné a halfogás elosztását, egyenlőbb teherviselést eredményezne a területi engedélyt váltók között. A kvóta elérésekor lehetőség van új területi jegy váltására.

A süllő, a balin, a csuka és a ponty esetében pedig - többnyire a halak hatékonyabb szaporodása érdekében - megemelnék a méretkorlátokat. Eszerint pontyból 35-, süllőből 40-, balinból 45-, csukából 45-, harcsából csak a 60 centiméter feletti nagyságú példányok tarthatók meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!