Gazdaság

2015.03.25. 11:44

Exportra fel! - Hazánk sikere a kisvállalkozások sikerén múlik

Fantasztikus lehetőségek nyíltak meg a hazai kis-, és középvállalkozások előtt, csak noszogatni kell őket, hogy éljenek is ezekkel.

Tremmer Tamás

Mindezt Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese mondta a cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult „Exportra fel!" országos fórumsorozat veszprémi állomásán.

A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy Magyarországon az export GDP-hez mért aránya nagyságrendileg 90-95 százalékot tesz ki. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 15-20 százalékra tehető a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások aránya. A Magyar Kormány hosszú távú célja ezért az, hogy ez az arány emelkedjen, az exportképes vállalkozások száma a jelenlegi két-három ezerről tízezer fölé növekedjen, amivel ezek a vállalkozások hozzá tudnak járulni a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez. Hangsúlyozta, hazánk sikere a kisvállalkozások sikerén múlik.

Jelezte, az újrahangolt külpolitika fókuszában a gazdasági érdekek érvényesítése áll. Ezt a célt szolgálja az újrahangolt külügyi struktúra is.

A résztvevőket Porga Gyula, Veszprém polgármestere is köszöntötte. Kifejtette, a város gazdasági szerkezete jó, a munkanélküliségi ráta már hosszabb ideje 3-4 százalék között mozog. Bejelentette, az önkormányzat ez évben felülvizsgálja adóbevételeit, s terveik szerint 2016-tól csökkenteni kívánják a vállalkozásokat terhelő adóterheket.

A fórumon az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek (Nemzeti Befektetési Ügynökség, EXIM Bank, Magyar Nemzeti Kereskedőház) működését, szolgáltatásait. A vezető szakemberek átfogó tájékoztatás adtak arról, hogy a szervezetük milyen hatékony módon tudja támogatni, segíteni a kisvállalkozások külpiacra jutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!