Gazdaság

2014.07.15. 13:50

Elosztás és biztonság

Litér - Energetikai átviteli alállomás és biztonsági tartalék erőmű működik a településen, amit a hétvégén bemutattak az érdeklődőknek, akik négyszáz kilovolt alatt sétálhattak.

Kovács Erika

Ismerjék meg az ismeretlent, és ne tartsanak az emberek az erőművektől! - ez volt a célja a kapuk kinyitásának. A létesítményeket Paulics Lajos vezető operátor, és Csordás Tamás, üzemviteli mérnök mutatta meg. - Az energiabiztonság miatt nagy szükség van tartalék erőművekre - hangoztatta Karch Róbert, a Magyar Villamos - energiaipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Győri Üzemviteli Regionális Központjának vezetője. A magyar villamosenergia átviteli hálózat 400 kilovoltos Litéri Alállomása a Győr, Hévíz, Martonvásár és Paks irányú távvezetékekkel átviteli csomópontként átviteli elosztó hálózati csatlakozással biztosítja két, 250 megawattos transzformátorával a 120 kilovoltos közép-dunántúli elosztóhálózat betáplálását, elosztását. Biztosítja még a Paksi Atomerőműben termelt villamos energia kiszállításának egyik dunántúli árampályáját, valamint a Litéri Gázturbinás Erőmű csatlakozását, továbbá a villamosenergia-rendszerek együttműködésének részeként az észak-dél irányú nemzetközi szállítást - szögezte le a szakember.

Paulics Lajos vezető operátor tájékoztatta a látogatókat arról, hogy mindent számítógéppel vezérelnek az erőműben (Fotó: Kovács Erika)

Az alállomáson üzemelő középfeszültségű transzformátorok és a 35, valamint 20 kilovoltos kapcsoló-berendezések az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. tulajdonában, üzemeltetésében vannak. Az alállomás 1963 decemberében épült, és 120 kilovolton érkező energiát 35 kilovoltra, azaz középfeszültségre alakította át, betáplálási pontként épült ki a közép-dunántúli iparvidék energiaellátására. Aztán 1974-ben készült el a 400 kilovotlos kapcsoló-berendezése, amely négy évig 220 kilovolton üzemelt. 1978. szeptember és 1979. február között került sor a 400 kilovoltos Martonvásár Litér Győr átviteli hálózati kapcsolat üzembe helyezésére. 1986-ra megvalósult a Balatont nyugatról megkerülő Litér Toponár összeköttetés, amelyre 1987-ben az 1999-ben történt átépítésig csatlakozott a Hévízi Alállomás. A Paksi Atomerőművet a litéri 400 kilovoltos csomóponttal összekötő távvezeték 1987-ben készült el.

Csordás Tamás üzemviteli mérnök azt mutatta, hogy a gyűjtővezetéken egész Európába is mehet a villany

Karch Róbert leszögezte: A 90-es évek közepén elkezdődött az a program, mely az ellátásbiztonság fenntartásáért a teljes átviteli hálózati technológia 2010-ig történő rekonstrukcióját tűzte ki célul. Ennek keretében megtörtént a 120 kilovoltos vasbeton portálok felújítása és a megszakítók cseréje. A Litéri alállomáson a felújítási program 2004 márciusában az alállomás 400 kilovoltos technológiájának korszerűsítésével folytatódott, mely 2005-ben fejeződött be. Ezután 2006-ban történt a 120 kilovoltos technológia rekonstrukciója. A felújítások keretében korszerű védelmi, irányítástechnikai, tűz-, és vagyonvédelmi rendszer is kiépült. Mindezek 2006 decemberétől lehetővé tették az alállomás regionális távkezelését a Győri Kezelőközpontból, és 2009 szeptemberétől kialakultak a központi távkezelésbe vétel is.

A litéri gázturbinás erőmű létrehozásának okairól kiderült: a készenlétben álló kapacitásokra akkor van szükség, ha az energetikai egyensúlyhoz az igénybe vehető hazai teljesítmény, a többletteljesítmény, a külföldi partnerek segítsége sem elegendő. Ilyenkor a tartalék kapacitások igénybevételére a rendszerirányító MAVIR Zrt. Országos Diszpécser Szolgálata (ODSZ) ad utasítást. A hazai villamosenergia-rendszer az Európai Villamosenergiai Rendszeregyesülés csatlakozásáról folytatott tárgyalásokkal a 90-es évek elején megállapították, hogy erőműparkunk összetételéből hiányoznak az üzemzavar esetén gyorsan igénybe vehető tartalékkapacitások, amivel rendelkezni kell. Ez olyan, gyorsan, 15 perc alatt igénybe vehető tartalék kapacitás, amely a váratlanul kiesett teljesítmény ideiglenes pótlására szolgál, és mindaddig üzemben marad, amíg a hibát el nem hárították, vagy egyéb az ezt pótló, más kapacitások a hálózatra fel nem csatlakoznak..

Előírás szerint minden tagország villamosenergia-rendszere készenlétben álló gyorsindítású tartalék kapacitásának legalább a tagország rendszere legnagyobb blokkjának teljesítőképességével kell megegyeznie, nálunk a paksi blokkokkal következésképpen a magyar villamosenergia-rendszernek, a paksi atomerőmű egy blokkjának mindenkori teljesítőképességéhez, 500 megawatthoz hasonló nagyságú gyorsindítású erőmű kapacitást kellett létrehozni. A körültekintő telephely-kiválasztással a gyorsindítású gázturbinás erőművek hálózati csomópontok közelében, földrajzilag egymástól távol, világbanki, és európai uniós hitelből épültek meg: Litéren, illetve Sajószögeden , az energetikai alállomások mellett, a nyugati és a keleti országrész legfontosabb hálózati csomópontjaiban. Ilyen épült Lőrinciben, és Ajkán a Bakonyi Erőmű telephelyének szomszédságában. Karch Róbert hozzátette: a litéri létesítményekben összesen.15-en..dolgoznak, a rendszer automatizált. A tartalék erőmű működését már indokolták váratlan események.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!