Gazdaság

2014.04.18. 17:25

Ellenőrzött költségek

Veszprém - A Magyar Államkincstár kiemelt feladati közé tartozik a kampányfinanszírozás és a költségek ellenőrzése.

Varga Ibolya

Dr. Dancsó József, a Magyar Államkicstár elnöke veszprémi látogatása során a feladatok ismertetésekor szólt a családtámogatásról, a önkormányzatok számláinak vezetéséről, az adósságkonszolidációjukról, a köztisztviselők és közalkalmazottak járandóságainak számfejtéséről, a befektetési lehetőségekről. Ebben az évben először bocsátottak kincstári kártyát azoknak a jelölteknek a rendelkezésére, akik indultak az országgyűlési választáson és igénybe vették a kampányfinanszírozásukra az egymillió forintot.

Volt olyan jelölt aki ezt nem vette igénybe és többen pártjuk javára mondtak le a nekik járó összegről. A választás után ezekről a pénzekről el kell számolniuk a jelölteknek és ha nem arra fordították a pénzt, amire kapták, akkor az összegnek a dupláját kell visszafizetniük. A kampányra szánt pénzeket csak a kampányidőszakban, azaz február 15-e és április 6-a között költhették el a jelöltek. A kampány lezárulása után tizenöt nap áll a rendelkezésükre a jelölteknek arra, hogy a pénzzel elszámoljanak.

 

Megyénkben elsőként dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a számláit a Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatóságán. Kifejezte reményét, hogy a bizonylatok megfelelnek a szabályoknak. Kifejtette, hogy bár sokan támadták a mostani kampányfinanszírozási rendszert, jól vizsgázott. A szükséges pénzeket jó ütemben tudták lehívni. A visszaélések szinte kizárhatók voltak már a választások előtt is, de az utólagos, alapos ellenőrzés során kiderülhet, ha mégis voltak hibák és ezek kiküszönölhetők. Az államkincstár jól vezényelte le a kampányt, külön, kulturált körülményel között foglalkoztak munkatársaik a támogatottakkal.

Somlai Józsefné, az államkincstár megyei igazgatója elmondta, Veszprém megyében százhuszonöt munkatársuk végzi a szeretágazó feladatokat. Veszprémen kívül már Pápán is kulturált körülmények között tudják fogadni az ügyfeleket. Idén már százhuszonhárom, az adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzat részesült összesen 1,3 milliárd forint fejlesztési támogatásban. Több mint huszonháromezer közszférában foglalkoztatott ember illetményét számfejtik. Ezen kívül Start-értékpapírszámlákat vezetnek, kétezernél több van, 240 millió forintos állománnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!