Gazdaság

2014.10.15. 13:53

Elkelt a Mal

Ajka - Sikerrel zárult a felszámolási eljárás alatt álló Mal Zrt. eszközeinek értékesítésére kiírt pályázat.

A felszámolási eljárás alatt álló Magyar Alumínium Zrt. tulajdonát képező eszközökre a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. július 17-én tett közzé nyilvános felhívást. A szeptember 1-jén zárult pályázatra nyolc ajánlat érkezett, azonban a vegyipari technológiára csak egy pályázó jelentkezett.

Szegőné Kemerle Judit felszámolóbiztos a Naplónak elmondta, a pályáztatás eredménnyel zárult, az ajkai üzem technológiai berendezéseit egy projektcég, az IC Profil Kft. vásárolhatja meg. A szerződéskötésre év végéig sor kerül. A cég a teljes ajkai vertikumra adott be ajánlatot, melyet a felszámoló NRN Kft. elfogadott. Az ajkai gyártelep közvetlenül és közvetve 500 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

Elfogadta a felszámoló a már évek óta nem működő Alufém-egységre érkezett pályázatot is. A győri Lendinvest Kft. az újraindítással 30 embernek ad lehetőséget a munkavállalásra.

Az Mal értékesítésével lezárul egy hetven éves folyamat az ajkai gyártelep életében, ahol először az alumínium kohászat szűnt meg, majd a hazai gazdaságosan kitermelhető bauxitvagyon kimerülése és az oldás során keletkező vörösiszap elhelyezésének megoldatlansága miatt a bauxit feldolgozás fejeződött be 2013 júliusában. A kormány eközben - 2012-ben - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a céget.

A felszámolás alatt sikerült megvalósítani a már évekkel ezelőtt eltervezett technológiaváltást, megteremtve ezzel az ajkai timföldgyár megmaradásának lehetőségét. A kormány célja, mely a stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánítást indokolta, a munkahelyek megtartása, ezzel teljesül.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!