Gazdaság

2015.03.04. 17:25

Élete a környezetvédelem

Veszprém - A tanteremből kialakított oktatóközpont egyszerre előadóterem, tudományos labor, helytörténeti és geológiai emléktár. A falakon térképek, az asztalokon könyvek, makettek rendezetlen sokasága, ami mind-mind arra utal, hogy itt lelkes oktató-nevelő munka zajlik kicsikkel és nagyokkal.

Szám Dorottya

Nagyné Kozma Ildikó tanárnő úgy véli, hogy a magyar pedagógia egyik legnagyobb hiányossága a csoportmunkára nevelés. Pedig a munkamegosztást, a közösségi élet szabályait gyermekkorban kéne elsajátítanunk későbbi sikeres életvitelünk kialakítása érdekében. A tanárnő 2010 augusztusától tanít a veszprémi Deák általános iskolában. Munkája azonban nem áll meg a tantermek falai között és az iskolai órák keretében. Erdei iskolákat, szelektív hulladékgyűjtést, nyári táborokat szervez, bevonva gyerekeket és szüleiket is.

A tanárnő 1968-ban került Veszprémbe fiatal nevelőként. 12 évig vezette a Nagy László Általános Iskolát, amely a 2009-ben elhunyt Zsolnay József professzor oktatási metódusát követte. Nagy hatással volt rá a professzor világszemlélete, az oktatási rendszer megreformálására irányuló törekvései. Ekkor végezte el a pedagógia mesterszakot a Pannon Egyetemen.

Nagyné Kozma Ildikó és egyik tanítványa, Varga Bálint. Szabadon énekelhették a népdalokat
Fotó: Balogh Ákos

- Édesapám erdőmérnök volt, a férjem is az, innen a szoros kötődés a természethez. A kor kötöttségei ellenére nagy szabadságban nőhettem fel. Az erdészház, ahol a szüleimmel éltünk, vagy a falu utolsó háza volt, vagy bent laktunk az erdőben. Fiatal nevelőként a nyaraim gyerektáborok szervezésével teltek. Ha lehetőségem volt rá, nem az állótábort, hanem a vándortáborokat választottam. Így bejárhattuk a gyerekekkel az Északi-középhegységet, a Dunakanyart, miközben nem ellenőriztek minket, hogy van-e rajtunk úttörőnyakkendő és milyen énekeket tanulnak a gyerekek. Ez volt a mi kis csendes ellenállásunk. Szabadon énekelhettünk népdalokat és a Nyílik még a sárga rózsát. A rendszerváltás után ennek folyományaként nőtte ki magát az erdei iskolai mozgalom, amelyhez már a kezdetektől csatlakoztam. Az életutamon mintha csak tereltek volna fentről efelé. Bátorság kellett, hogy egy olyan globális témát, mint a környezeti felelősségvállalás, át tudjak ültetni a gyakorlatba. 2006 júniusában hozta létre az önkormányzat a Bakony- Balaton Oktatóközpontot, amely a mai napig segíti a környező iskolákat továbbképzésekkel, iskolai foglalkozásokkal. Vallom, hogy a siker kulcsa az együttműködésben rejlik. Két átlagos agy, több mint egy zsenié. Sok tehetséges embert ismerek, de sokszor nem látom azt a fajta összefogást, amivel az országunk és a nemzetünk előbbre haladhatna - zárta a beszélgetést Nagyné Kozma Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!