Gazdaság

2014.10.19. 19:15

Élénkül a tüzelőpiac

Veszprém – A rezsicsökkentés elérte a tűzifa-értékesítést is, az állami erdőgazdaságok tíz százalékkal olcsóbban adják október elejétől a fát.

Marton Attila

A kormány döntése értelmében a 22 állami erdőgazdaság összesen 170 ezer köbméter tűzifát ajánlott fel, az árcsökkentés mértéke egységesen tíz százalék, közölte Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója. Igyekeznek megelőzni a spekulációt, egy háztartás legfeljebb tíz köbmétert vásárolhat.

A fát erdei rakodókról értékesítik, a szállításra a csökkentés nem vonatkozik, csak a faanyagra, tette hozzá a vezérigazgató. A puha tűzifa ára 10 ezer forinttól indul, a keményebb fajták, így a válogatott cserfáért vagy bükk-gyertyánért 17 18 ezer forintot kell fizetni. Tengerdi Győző hangsúlyozta, a Verga erdőgazdaságnál ez már a második árcsökkentés idén, az elsőt július közepén jelentették be, akkor szintén tíz százalékkal mérsékelték az árat elsőként az erdőgazdaságok között.

Áprilistól indul be igazán a szezon, ugyanis akinek van lehetősége és előre gondolkodik, akkor megveszi a fát, a többség azonban az utolsó pillanatban vásárol, amikor már nem odázható tovább a tűzifa megvásárlása, mondta érdeklődésünkre Malasics Péter, egy ajkai cég vezetője.

- Sokan egy teherautónyival vásárolnak ilyenkor, s amikor már látják, hogy rövidesen elfogy a fa, újra ekkora mennyiséget vesznek. Ennek hátulütője, hogy a fa nem tud kiszáradni megfelelően, emiatt többet kell tüzelni, hogy elérjék ugyanazt a hőértéket közölte.

Felhívta a figyelmet arra, körültekintően kell vásárolni, ugyanis előfordulhat, hogy különböző mértékegységgel számolnak az egyes értékesítők. Hozzátette, az erdei köbméter 100x100x170 centiméteres, míg az ömlesztett tűzifa esetén egy köbméter ennél kevesebb. A legnépszerűbb fafajta a tölgy, a bükk, a cser, az akác és a gyertyán. A vevők hasonló arányban veszik ezeket, mert mindenkinek más felel meg: akik kazánnal fűtenek, azok az akácot, akik cserépkályhával, a csert viszik kevésbé, magyarázza a forgalmazó. A fűtőérték nem is annyira a fa fajtájától, inkább attól függ, mennyire száraz a fa. Éppen ezért a vállalkozó azt tanácsolja, minél előbb, akár márciusban vagy már előbb érdemes megvenni a következő évre a tüzelőt azzal párhuzamosan, ahogy elfogy az előző évi. Ha kora tavaszra feltölti valaki a fáskamrát, akkor legalább fél éven át szárad a fa, ami magasabb fűtőértéket jelent majd a felhasználónak, tette hozzá Malasics Péter.

A feketeszén mellett többféle barnaszénnel is kereskedik Hauser Tamás. A pápai vállalkozó elmondta, többnyire augusztustól kezdik vásárolni a szenet, s egészen a tél végéig, március elejéig van rá kereslet. A szenet kazánban és cserépkályhában tüzelik el, a fához hasonlóan azonban fajtától függően eltérő fűtőértékük van: a leggyengébb és a legolcsóbb a lengyel barnaszén, ebből száz kilogramm 3600 forintba kerül. Árban és fűtőértékben is ezt követik a cseh barnaszenek, a daraszén és a diószén, s a legdrágább és a legjobb hatékonyságú a lengyel feketeszén, ennek 6400 forint mázsája. A faforgalmazóhoz hasonlóan ő is azt tanácsolja, lehetőség szerint senki ne hagyja a szénbeszerzést az utolsó pillanatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!