Gazdaság

2012.11.28. 13:18

Elég egy apró figyelmetlenség

Az erdőgazdálkodás veszélyes tevékenység, ez különösen igaz a fakitermelésre. A tevékenység szerencsére ritkán, de szedi az áldozatait.

Tremmer Tamás

Az erdő nem csak munkavégzés során lehet veszélyes, akár egy kirándulás során is megtörténhet a baj: letörik egy faág, és sérüléseket okoz. Nagyobb szél esetén a fakitermelést is szabályozzák. Ha a fa legmagasabb pontjának a kilengése a meghaladja az 50 centimétert, vagy a hőmérséklet -15 fok alatt van tilos a döntés! Rendkívül fontosak még a jó látási viszonyok is. 

A fakitermelésre jellemző, hogy a bekövetkezett balesetek munkavédelmi szempontból szinte kivétel nélkül súlyosak voltak, mondta Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének vezetője.

A fakitermelés kapcsán a felhasznált berendezések, legyen szó robbanómotoros láncfűrészekről, avagy a közelítő gépekről, mind veszélyesek. A láncfűrészekkel kapcsolatban ma már nem tapasztalnak súlyos hiányosságokat, a közelítő gépekről ez már korántsem mondható el. Több esetben csak a négy kerék, a motor meg a váz van meg, alapvető biztonsági berendezések hiányoznak, mint a fülke, az ülés, a biztonsági öv, pedig ezek a gépek borulékonyak, az erdő meg egyenetlen terület

Az erdőgazdálkodásban rendkívül fontos az egyéni védőeszköz. Az, hogy milyen védőeszközt kell használni, az erdészeti biztonsági szabályzat rögzíti. Ezen felül a munkáltató is meghatározhat egyéni védőeszközöket. Manapság már nem jelent gondot a vágásálló betéttel ellátott ruházat beszerzése. Fontos még a fejvédő sisak, ami el van látva hallásvédővel és arcvédővel. Többször tapasztalják, hogy egy-egy munkabaleset során sérülnek, vagyis szerencsére tényleg használják őket.

Egyre inkább elterjedt a rezgéscsillapító kesztyű használata is, annál is inkább, mert ez a kesztyű meleg is. A fakitermelés általában a vegetációs időszakon kívül zajlik, elkél a meleg kesztyű. A láncfűrészekkel kapcsolatban visszatérő hiányosság az éves felülvizsgálatok elmaradása, amely pedig kötelező.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!