Gazdaság

2013.04.03. 07:51

Sokaknak nem vonzó a nemzeti dohánybolt

Nem harapott rá a vállalkozói réteg a nemzeti dohányboltok koncessziójára, a megadott határidőig az országban 1417 (a mai Veszprém megyében 85) településre nem érkezett pályázat. Jöhet az újabb próba!

Tremmer Tamás

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt tavaly év végén fogadta el az Országgyűlés, ezzel a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá vált, e tevékenység július 1-től kizárólag nyilvános koncessziós pályázat eredményeként elnyert engedély birtokában végezhető. A jogszabály megalkotásakor arról volt szó, hogy a trafikokban kizárólag dohánytermékek forgalmazhatók.

A kereskedő szakma jelezte, kizárólag dohánytermékekkel egy üzlet gazdaságosan nem működtethető. Lobbizásuk eredményeként a kezdeti merev elképzelés jelentősen felpuhult,a februári jogszabályi módosítást követően az újonnan induló nemzeti dohányboltok a dohánytermékeken kívül egyebek mellett már szeszesitalt, energiaitalt, kávét, ásványvizet és üdítőitalt, illetve sajtótermékeket is árulhatnak.

 

Egyre nő a piaci részesedése az illegális dohánykereskedelemnek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a koncessziós pályázat kiírását, a beérkező pályázatok kezelését, valamint a koncessziós szerződések megkötését a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közreműködésével intézi. Az év elején kiírt pályázatra a február 22-i határidőig 15633 pályázat érkezett be. Ezek feldolgozása folyamatban van, annyi azonban már most megállapítható, hogy az elvárásoknak megfelelően a frekventált megyei és fővárosi területekre 4-5-szörös, vagy annál magasabb a túljelentkezés. Ugyanakkor úgy látszik, elfüstölt az a kormányzati remény, hogy a nemzeti dohányboltok nyitása kellő vonzerő lesz a kisvállalkozók előtt. Mert mi más is lehetne a magyarázat arra, hogy összesen 1417 olyan település van Magyarországon, ahol senki nem adott be pályázatot. Veszprém megye jelenlegi területén 85 olyan hely van, ahonnan senki nem pályázott. Az országos listát átfutva szembeötlő, hogy a kimaradók nagyrészt kisebb falvak, kétezer fő alatti települések.

Ez szintén jellemző megyénkre, de ha végigböngésszük a listát, van egy-két kakukktojás,vagyis a háromezres lélekszám fölötti település is, mint például Hajmáskér. A legnagyobb meglepetés azonban egy város, Herend, ahol első körben senki nem akar(t) trafikot működtetni!

A pályázatok beadásának hiányában az 1417 település esetében a miniszter a kiírást eredménytelenné nyilvánította. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kimaradt települések esetében új pályázati felhívást tett közzé. Az idő sürget, hiszen július 1-től kizárólag nemzeti dohányboltokban lehet majd dohánytermékeket árusítani.

 

A megyei "hiányzók"

Adorjánháza, Bakonykoppány, Bakonyság, Bakonyszentiván, Bakonyszücs, Balatoncsicsó, Balatonhenye, Balatonrendes, Bánd, Barnag, Bazsi, Béb, Békás, Bodorfa, Csehbánya, Csögle, Dabrony, Dáka, Döbrönte, Egervölgy, Eplény, Ganna, Gecse, Hajmáskér, Halimba, Hárskút, Hegyesd, Hegymagas, Herend, Hidegkút, Hosztót, Iszkáz, Kamond, Kapolcs,Karakószörcsök, Kékkút, Királyszentistván, Kisapáti, Kiscsősz, Kislőd, Kisszőlős, Kolontár, Kup, Külsővat, Küngös, Marcaltő, Nagyalásony, Nagydém, Nagygyimót, Nagypirit, Nagytevel, Nemeshany, Nemesvid, Nemesvita, Németbánya, Nóráp, Noszlop, Óbudavár, Öcs,Pápadereske, Pápakovácsi, Pápasalamon, Pénzesgyőr, Pusztamiske, Raposka, Rigács, Salföld, Sáska, Sikátor, Sóly, Somlójenő, Somlóvecse, Szentbékkálla, Szentjakabfa, Szőc, Tagyon, Tótvázsony, Ugod, Veszprémfajsz, Veszprémgalsa, Vid, Vigántpetend, Vilonya, Vinár, Vöröstó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!