Gazdaság

2017.04.20. 18:45

Csökkenő normatíva, emelkedő térítési díj az intézményeknél

Pápa - Július elsejétől emelkedik az intézményi térítési díj, ismertebb nevén a házi segítségnyújtás térítési díja a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulásnál - erről határoztak az érintett önkormányzatok képviselői a legutóbbi ülésükön.

Polgár Tibor

Eddig óránként 340 forintba került a szolgáltatás, amely kiterjed mindennapos ügyek intézésére és egészségügyi feladatok ellátására. A térítési díj július elsejétől óránként 400 forint lesz. A mostani, 60 forintos emelést az évek óta folyamatosan csökkenő normatívák okozták - tájékoztatott Varga Péter, a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulás elnöke.

Mint mondta, eddig voltak olyan megtakarításai a társulásnak, amiket erre a feladatellátásra tudott fordítani, ám ezek a tartalékok elfogytak. Ehhez hozzájött a minimálbér-emelés, ami a szociális ellátásban dolgozók jelentős részét érintette.

Varga Péter a pápai városházán tartott társulási tanácskozáson
Fotó: Polgár Tibor

- Tehát a bevételkiesés és a kiadások növekedése megkerülhetetlenül az intézményi térítési díjak emelkedését vonta maga után - mutatott rá Varga Péter. Megtudtuk tőle, a 340 forintos összeg szükséges módosítását nagy számolgatás előzte meg, végül a társulási ülésen három javaslat került a jelenlévők elé.

A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulás elnöke az óránként 400, illetve 658 forintos térítési díjat bocsátotta eredetileg szavazásra, Varga Jenő nemesszalóki polgármester a módosító indítványával pedig 881 forintos díj elfogadására tett javaslatot- utóbbi fedezte volna az egész évre szóló önköltségét ennek a feladatellátásnak.

A pápakörnyéki települések képviselői 19 igennel, 8 nem szavazat ellenében az óránkénti 400 forintos intézményi térítési díj mellett tették le voksukat. Varga Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, ez egy rendkívül kedvezményes összeg, amit valószínűsíthetően jövőre újra emelni kell majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!