Gazdaság

2014.03.18. 17:10

Mostantól drágább lesz kft.-t alapítani

Veszprém – Saját magánvagyonával is felel a cégvezető a március 15.-ével életbe lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk) szerint.

Kovács Erika

Újdonság hogy három millió forint kell korlátolt felelősségű társaság alapításához. Ezt közölte az új Ptk-ról kérdésünkre dr. Csonka Balázs ügyvéd. Hozzátette: a cégvezető felelősségére vonatkozó rendelkezések összeállításánál a folyamatosan formálódó bírói gyakorlatot próbálták követni a jogalkotók. Tették ezt úgy, hogy figyelembe vették a nemzetközi tapasztalatokat is - mondta az ügyvéd. Kiemelte: a cégvezetőknek két irányban is van felelősségük. A döntésekért egyrészt az általuk irányított cég, illetve annak tulajdonosai felé, másrészt a céggel kapcsolatban lévő üzletfelek, partnerek, egyéb szerződők, hitelezők felé kell vállalniuk a felelősséget. Utóbbinál eddig főleg a cég felelt, csak speciális esetben lehetett az igazgatót pénzügyi felelősségre vonni.

Dr. Csonka Balázs kiemelte: az új Ptk. szabályok szerint a gazdasági társaságvezető tisztségviselője, felügyelőbizottsági tagja vagy vezető állású munkavállalója a magánvagyonával is felel azokért a károkért, amelyeket magának a társaságnak, akár harmadik személynek okoz. Ez azt is jelenti, hogy ilyen követelést az igazgatónak lehet szegezni, és egy sorban lesz perelhető magával a céggel, a szolgáltatás késedelembe esése, szavatossági igények, pénzügyi vagy cégvezetési, operatív döntések miatt, olyan esetekben, ha a cég tevékenysége károkat okozott, vagy ha például baleset történt. Nem arról van azonban szó, hogy eddig szabadon lehetett garázdálkodni . A csalárd módon eljárt vezetők, vagy kifejezetten a szerződésszegésre játszók ellen eddig is fel lehetett lépni, de eddig a csődtörvény alapján. Ezután ez könnyebb lesz az Ptk alapján. A cég jogutód nélküli megszűnésekor a tagok és a hitelezők is felléphetnek kártérítési igénnyel a vezető tisztségviselővel szemben. Tehát ha egy cég eltűnt a süllyesztőben , és nem maradt vagyona, de a cégvezető elérhető, megtalálható, akkor a hitelezők a korábbiaknál nagyobb biztonsággal juthatnak a pénzükhöz. Nehezebb lesz elmutyizni adott cég vagyonát. Természetesen várható az is, hogy megszaporodnak az ilyen alapon induló perek, ezért erre a bíróságoknak föl kell készülniük.


A puding próbája az evés – szögezte le dr. Csonka Balázs ügyvéd (Fotó: Nagy Lajos)

 

Várható az is, hogy a vezetők felelősségbiztosításokat kötnek - ami hasonló a gépjármű-felelősségbiztosításokhoz, azaz a cég károkozása esetén a biztosító a cég és az igazgató helyett fizet. Elképzelhető, hogy kialakul a vezető mentesítésének jogi gyakorlata, az ezzel kapcsolatos előzetesen kidolgozott szerződéses háttér. Erre lehetőséget nyújt az új törvény.

A cégvezetőknek célszerű áttekinteniük, felülvizsgálniuk, kijavítaniuk szerződéseiket, és azokat a szerződésmintákat, megrendelőket is, amelyeket a szolgáltatásuk nyújtásakor a partnereiknek ajánlanak. A céges jogászoknak lesz feladatuk bőven, de a saját jogi osztállyal vagy állandó ügyvéddel nem rendelkező cégeknek is tanácsos ilyen kérdésekben ügyvédhez fordulni - ajánlja dr. Csonka Balázs. A szigorúbb felelősségi szabályok akkor is hatályosak, ha a felek a szerződéseket nem módosították a jogszabályváltozáskor. Érdemes a cégvezetőknek a munkaszerződésüket áttekinteni. A szó szoros, köznapi értelmében vett korlátolt felelősség a gazdasági döntések alakításánál nincs. A cégmenedzselés a leghétköznapibb és legfontosabb terepe az idegen vagyonnal való gazdálkodásnak: ugyanolyan odafigyelést, előrelátást és gondosságot kell tanúsítani, mint amilyet a saját vagyonunknál - hangoztatta az ügyvéd.

Hozzáfűzte: le kell szögeznünk, hogy a tisztességes, felelős és gondos cégvezetők eddig is így jártak el, nekik nincs mitől tartaniuk, sőt az ő munkájukat megtiszteli a törvény. A zavarosban halászók dolga nehezebb lesz, a jogalkotó szándéka szerint könnyebb lesz őket utolérni. Ez minden szempontból helyes is. A másik lényeges cégjogi változás, hogy a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjét három millió forintra kell emelni, az eddigi ötszázezerről. Ez régebben is így volt. A feltőkésítés miatt nem kell pánikba esni, ugyanis a döntés akár két évig is, azaz 2016. márciusig halasztható, a befizetés tovább is. Ha azonban a társasági szerződés módosul, akkor igazodni kell, és dönteni a tőkeemelésről. Nem számít módosításnak a puszta üzletrész-adásvétel - hangsúlyozta az ügyvéd.

- A törvényalkotó szándéka szerint a szigorúbb és számonkérhetőbb rendszer, amivel fehéríteni, pontosítani, egyszerűsíteni lehet a gazdaságot. Hogy ez sikerül-e, és ha igen milyen áron, azt a jövő fogja megmutatni. Ahhoz, hogy mérleget vonhassunk le a jogszabályszöveg e témában jelentkező esetleges hibáiból, hosszú jogalkalmazási gyakorlat kell. A tudomásul vétel, az alkalmazkodás és a használat mindannyiunk kötelezettsége. A puding próbája az evés - szögezte le dr. Csonka Balázs ügyvéd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!