Gazdaság

2011.09.26. 20:09

Beállványozták a hidat

Marcaltő - Látszik, hogy dolgoznak a marcaltői Rába-hídnál, a műtárgyat már körbeállványozták, lassan pedig lebontják.

Tremmer Tamás

Ahogy arról már hírt adtunk, augusztus 16-tól lezárták a marcaltői Rába-hidat, s elkezdődött Veszprém megye egyik legnagyobb közúti hídjának felújítása. A hatvanéves hídon az építése óta nagyobb felújítási munkát nem végeztek, időszerű volt hát a rekonstrukció.

A hidat mára már szinte teljesen körbeállványozták, ami elég látványos. De az igazi attrakció csak eztán következik: szép lassan elbontják az ártéri híd teljes szerkezetét, majd a felújított támaszokra új acél-vasbeton öszvér szerkezetet helyeznek. A Rába feletti híd-ív esetében a vasbeton pályaszerkezet helyére új acél pályalemez épül. Ezekkel a beavatkozásokkal a híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő. A felújítási munkák során új dilatációs szerkezetek épülnek, megújulnak a rézsűkúpok, valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolat épül. Mindez nettó 632,5 millió forintba kerül az államnak.

A hidat a forgalom elől augusztus 16-án lezárták, ezért terelőutakat jelöltek ki. A folyó másik oldalára legközelebb a várkeszői Rába-hidon lehet átkelni. A forgalmirend-változás várhatóan egy évig lesz érvényben, a felújítási munkálatokkal a tervek szerint csak 2012 augusztusában végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!