Gazdaság

2014.10.20. 16:40

Mi lesz veled balatoni vendéglátás az őszi és téli hónapokban?

Balatonfüred – Szezonhosszabbítás ide vagy oda, ősszel könyörtelenül kiürülnek a balatoni éttermek. Kezdődik az iskola, a nyaralók hazamennek, ezek után pedig jobb esetben is csak néhány napsütéses hétvége forgalmából lehet gazdálkodni.

Prevics Éva

A legjobb éttermeket akartam felkeresni, melyek nyáron telt házzal üzemelnek. Arra voltam kíváncsi, mivel készülnek télen, de a tervek helyett lesújtó tapasztalatokat hallgattam. Ha nyitva is maradnak, legfeljebb a fele személyzettel működnek, és azt is csak a törzsvendégek kedvéért. A tulajdonosokat nem volt nehéz elérni, forgalom híján a legtöbb balatoni étteremben ugyanis már ők „gályáznak” ősztől.

Nehéz megoldani a téli nyitva tartást, hiszen ősszel is sokkal kevesebb a vendég.

– Télen rövidített nyitva tartással működik az étterem, az év elején pedig be is zár néhány hétre – mondta Söptei Róbert, a csopaki Söptei Pincészet tulajdonosa.

Az idén legjobb balatoni éttermek közé választott Söptei Pincében is ősszel és télen csak a hétvégékre lehet számítani, akkor is a „nyaralók” vendégeskednek náluk, nem a helyiek. A nyári és téli forgalomkülönbség miatt az az egyik legnagyobb nehézség, hogy meg kell tartani a személyzetet, hiszen egy jó szakácsot télen elereszteni nem szerencsés. Ebből a szempontból jó, hogy néhány fiatal munkavállaló a téli szezonra kimegy külföldre, ahol ez idő alatt a többszörösét keresi meg a hazai fizetésének, nyárra pedig visszatér.

– A nyarat akárhogy is szeretnénk, nem tudjuk megnyújtani – mondta a balatonfüredi Borcsa étterem tulajdonosa. A szezonhosszabbító balatoni programok is legfeljebb októberig tartanak, ekkor is már leginkább csak a hétvégékre lehet alapozni – mondta Varga János. Télen gyakorlatilag nem éri meg nyitva lenni, a Borcsa is csak a törzsvendégnek járó tiszteletből nem zár be. Varga János azt mondja: étterme nem főút mellett van, így oda csak az megy, aki eleve oda indul, azt pedig nem lehet megtenni egy vendéggel, hogy zárt ajtókat talál. Persze, ha szigorúan csak a forgalmat nézné, akkor november elején már bezárna.

Tóth Gábornak két étterme működik Révfülöpön. Az egyik eleve csak nyáron tart nyitva, a másikkal viszont mindig megpróbálják túlélni a telet. A Tóth Vendéglő tulajdonosa is azt mondja, hogy hiába is szeretnék, képtelenség megnyújtani a balatoni nyarat, hiszen kezdődik az iskola, véget érnek a szabadságolások. A nyári szezon után már csak a jó időn múlik minden. Szerinte átalakult az idegenforgalom, a vendég percek alatt megnézi az okostelefonján, hogy a térségben hol van jó idő és oda megy, ha két órával többet kell utaznia azért, még akkor is útra kel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!