Gazdaság

2014.07.10. 13:40

Az európaihoz képest alacsony a magyar minimálbér

Veszprém - A minimálbér mértékével kapcsolatban több nézet verseng egymással, egyik szerint jó, ha magasabb.

Varga Ibolya

Egyesek szerint a minimálbér emelése a fogyasztást és az adóbevételeket is növeli, így pozitív hatása van. A másik oldalról viszont arra hivatkoznak, hogy a minimálbér emelése a foglalkoztatás ellen hat. A minimálbér mértéke az egyes európai országokban jelentősen eltér. Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Franciaországban, Írországban a minimálbér mértéke havi 1500 euró körül van.

Európa nyugati felén többségében azonban csupán 6–800 euró összegű minimálbérekkel találkozunk. Európa egy részén egységes minimálbér létezik, míg más országokban szektoronként eltérő minimálbért alkalmaznak. Utóbbira példa Németország, ahol a minimálbér 6,50 euró és 14,70 euró között ingadozik. A német DGB szakszervezet, mely a világ legnagyobb szakszervezeti szövetsége 6,2 millió munkavállalóval, azért küzd, hogy a 8,50 euró összegű minimálbért minden munkavállaló kapja meg. Ez havi 1500 euró összegű fizetést jelent. A magyar minimálbér, mely jelenleg hozzávetőleg két euró/óra, azaz 330 euró /hó (101 500 forint, 118 000 forint), a régióban alacsonynak számít. Ennél lényegesen alacsonyabb összegű minimálbér csupán Bulgáriában, illetve Romániában található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!