Gazdaság

2014.07.02. 15:10

Összhangba hozni a természetvédelmet és a gazdálkodást

Július 7-én, hétfőn 17 órakor a nagypiriti kultúrházba várja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a Marcal-medence Natura 2000 területén tevékenykedő gazdálkodókat és lakosokat a területre vonatkozó fenntartási terv végső megvitatására.

Müller Anikó Hanga

De mit is lehet és kell megvitatni? E kérdésekről tájékoztatta lapunkat a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője. Dr. Klein Ákos elmondta: a Natura 2000 az Európai Unió által létrehozott ökológiai hálózat, mely a közösségi jelentőségű természetes élőhely típusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul természetvédelmi helyzetük fenntartásához, helyreállításához. A védettséget élvező területeken a gazdálkodás mikéntjét széleskörű egyeztetéssel alakítják ki, mely alapján fenntartási terveket dolgoznak ki. E munka folyik most a közel ötezer hektáros Marcal-medence esetében. A cél, a gazdálkodást összhangba hozni a közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok megőrzésével. A szakemberek felmérték, milyen veszélyek befolyásolhatják kedvezőtlenül az élőhelyek fennmaradását. Ezzel egy időben a gazdálkodók minden rétegét – bánya, gyep, erdő, hal, vad – megszólaltatták a témáról, a civil szervezetek és hatóságok bevonásával pedig minden érintett szereplő szempontjai beépülhetnek a dokumentumba. Az egyeztetés végső lépése a fenntartási terv lakossággal való megvitatása. A végleges anyag kialakításánál a kompromisszumé a főszerep.

A szakemberek szerint mérsékelni kellene a gazdálkodási sebességet (illusztráció: archív)

Fontosnak tartják tudatosítani, hogy a természetvédelmi szakemberek nem ellenségei, inkább segítői a területen folyó gazdálkodásnak. A hazai élőhelyek és fajok sokfélesége többek között a tradicionális tájhasználatnak köszönhető. Ugyanakkor azt a gazdálkodók maguk elismerik, hogy munkájuk, a bányászattól a gyepgazdálkodásig olyan intenzív módszerekkel történik, amely az élővilág sokszínűségének tartós fennmaradását jobban veszélyezteti, mint valaha. A legnagyobb területeket a gyepgazdálkodás, a szénabetakarítás érinti. A szakemberek fontosnak tartják, a Natura 2000 területein a felgyorsult gazdálkodási sebességet legalább olyan szintre mérsékelni, hogy a hatékonyság ne befolyásolja kedvezőtlenül a területek természetes állapotát. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai olyan észrevételeket várnak a gazdáktól, a lakosságtól, melyek jogszabály módosítás nélkül közelítik a természetvédelmi és gazdálkodói érdekeket. A témáról az érdeklődők előzetesen az internetről szerezhetnek információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!