Gazdaság

2014.08.19. 06:36

Augusztusban is muszáj védekezni a földeken

A sok csapadék hatására a tarlókon erőteljes a gyomosodás indult meg. Fokozott figyelmet kell fordítani azok gyommentesítésére, a parlagfű elleni védekezésre.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság közleményéből kiderül, augusztusban is van tennivaló a földeken. A szántóföldi növények közül a napraforgón a fehérpenészes rothadást és a szürkerothadást okozó tányérbetegségek jelenhetnek meg. Az érés közeledtével az őszi gyümölcseinken a monilíniás termésrothadás továbbra is fertőzhet, akár járványszerűen is. Ha időben elvégezzük a permetezést, akkor a tárolási betegségek egy része ellen is védelmet biztosíthatunk. A szőlő fürtjeit, a lisztharmat után, az érés közeledtével a szürkerothadás is megtámadhatja, különösen olyan csapadékos évben, mint az idei. Nyár eleje óta folyamatosan extrém magas a levegőben a gomba spórák száma. Fokozottan figyeljünk az érés előtt álló szőlőben, gyümölcsösben a permetezés utáni várakozási idők betartására.

A szántóterületek tarlóin, árokpartokon, kiskertek bolygatatlan területein, vagy nem művelt sorközű szőlőben, gyümölcsösökben felszaporodóban vannak a mezei pockok. A lakott járatok a lyukak környékén aprómorzsás talajjal vannak körülvéve, vagy friss növényi maradványok láthatóak a bejáratnál.

A betakarított repcetáblákon felnövő árvakeléseken helyenként nagy számban vannak jelen a repcedarázs álhernyói. A belőlük fejlődő őszi nemzedék károsítja az őszi vetésű repcét, amely nagy károkat okozhat a szikleveles növényeken, augusztus végén, szeptember elején.

Terjedőben vannak a lepkekabóca kifejlett egyedei a megyénkben. A sok tápnövényű kártevő a nyár folyamán viaszos váladékával szennyezi el a szőlőket, dísznövényeket. A gyorsan terjedő és nem honos selyemfényű puszpángmoly gyors betelepedése és kártétele volt megfigyelhető júliusban. A kártevő egyedüli tápnövénye a puszpáng, amelyet hernyói még szeptemberben is erősen károsíthatnak.

A sok csapadék hatására a tarlókon erőteljes gyomosodás indult meg. Fokozott figyelmet kell fordítani azok gyommentesen tartására, ezáltal a parlagfű elleni védekezésre is. A csapadékos időjárás és az enyhe tél következtében a fertőzött területeken az évelő gyomok is nagy számban vannak jelen a tarlókon. Célszerű az ilyen helyeken a tarlókezelést elvégezni glifozát, hormonhatású készítményekkel, ezáltal több évre visszaszoríthatjuk az évelő gyomokat. A napraforgó állományszárítását az egyöntetű és gyorsabb érés, a könnyebb betakaríthatóság érdekében indokolt elvégezni. Az állományszárítás megszünteti a napraforgótáblában esetlegesen kialakult gyomosodást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!