Gazdaság

2014.09.06. 11:22

Átadták a litéri termelői piacot

Litér - Az egészséges és biztonságos élelmiszerek miatt rendkívül fontosak a termelői piacok - ezt mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton, a litéri termelői piac átadásán.

Kovács Erika

Az államtitkár hozzátette: a litéri a kétszázadik hasonló piac az országban, melyek vidékfejlesztési, és nemzeti forrásokból épültek meg. Jelentőségük abban van, hogy helyi és környékbeli gazdáknak lehetőséget adnak portékáik eladására, amik háztáji gazdaságból, egészséges környezetből származnak. Dr. Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője gyorsnak és sikeresnek nevezte a litéri piac létrehozását.

- A kormány támogatja  a hazai termelőket, a magyar embereket - mondta.  Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, kiemelte: az itthon eladott, magyar földben termelt termékekkel mindenki jól jár, így a vevők egészséges élelmiszert vehetnek, a termékek hazai értékesítése pedig élénkíti a gazdaságot.

- Amikor a piacon a termelő "arcát adja" terméke mellé, vevő és eladó ismeri egymást, ennél kedvezőbb minőség biztosítás nincs - fogalmazott. Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a náluk már működő hasonló piac előnyeiről beszélt. Szedlák Attila polgármester köszönetet mondott a kivitelezőknek, akik néhány hónap alatt létrehozták Veszprém megye legújabb és legszebb termelői piacát, ahol napelemekkel termelik az áramot. A település közösségi tereként is működő piac 1600 négyzetméteres, összesen 30 millió forint pályázati támogatással valósult meg, 18 darab, kétszer egy méteres árusító asztallal, raktárral, kültéri beton asztallal, parkolókkal, mosdókkal várják a vevőket.

A köszöntők után a szónokok nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel  piacot. Szécsi Ferenc katolikus plébános felszentelte, Szabó J. Róbert református lelkipásztor pedig megáldotta az épületet. A hangulatról Baksa Kata népdalénekes és a Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!