Gazdaság

2015.01.30. 12:45

Adóbehajtás több mint ezermilliárdra

Adótartozás behajtására tavaly 157 835 cég ellen rendelt el végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így az összes folyamatban lévő végrehajtási ügy száma az év végére 361 956-ra emelkedett, ami 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Tremmer Tamás

A végrehajtás által érintett adótartozások összege egy év alatt 4,2 százalékkal, 1132,4 milliárd forintra növekedett. A vállalkozásoktól 924,7 milliárd, a magánszemélyektől pedig, 207,7 milliárd forintot igyekszik végrehajtással beszedni az adóhivatal, tájékoztat a feketelista.hu.

Az elmúlt évben összesen 347,5 milliárd forintot sikerült az adóhatóságnak végrehajtani; 2,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel megelőzően. (A NAV tájékoztatása szerint a 2013 évben befolyt, mintegy 10 milliárd forintos többlet teljes egészében rendkívüli bevételből származott). A működő társaságok 288,8 milliárd forintot fizettek be, a nem működőktől – felszámolás, csődeljárás alatt állóktól – viszont mindössze 5,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára. Ez utóbbi körhöz tartozók jelentik a nagy gondot, mivel náluk évről évre halmozódik az adótartozás, és alig van esély a milliárdos hátralékok behajtására. Ezek az összegek legtöbb esetben már csak az adóhivatal nyilvántartásaiban szerepelnek.

Megdöbbentő adat: a nem működő cégek összes adótartozása (melynek csak egy része adóvégrehajtással érintett) és következményei, az ehhez kapcsolódó elmarasztalások összege egyetlen év alatt 11,7 százalékkal növekedett, és 2014. december 31-én 2508,1 milliárd forintra rúgott (ennek mintegy 40 százaléka szankciókból – bírság, késedelmi pótlék – adódik).

A leghatékonyabb behajtási forma továbbra is az inkasszó; a 347,5 milliárdos bevételnek több mint a felét, 183,3 milliárd forintot, ilyen módon sikerült beszedni. A NAV és a pénzintézetek között létrejött kommunikációs csatornának köszönhetően mintegy 33 százalékkal nőtt a magánszemélyekre elrendelt inkasszók száma, és mintegy 10 százalékkal az így elért bevétel. Van, akiket csak a végrehajtás elindítása döbbent rá adófizetési kötelezettségükre; ők tavaly – a további következményektől tartva – 150,7 milliárd forint adótartozást egyenlítetek ki.

Az adótörvény előírása szerint az adóhivatal által megállapított adót a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. A tartozás a határidő letelte után válik végrehajthatóvá, és az esedékesség naptári évének utolsó napjától számított öt év elteltével évül el. A hivatal végrehajtható vagyon hiányában a tartozást behajthatatlannak minősíti, ám újból végrehajthatóvá nyilvánítja, ha az elévülési időn belül új, az adótartozást végrehajtható lehetőségek merülnek el. Behajthatatlannak minősül a tartozás akkor is, ha a teljes körű végrehajtási eljárás ellenére megállapítható, hogy a további cselekményektől sem várható már eredmény. Amennyiben viszont a mögöttes felelős vagyoni helyzete lehetővé teszi, úgy számára válik kötelezővé az adótartozás befizetése, és vele szemben alkalmazzák az adóvégrehajtást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!