Gazdaság

2014.09.18. 16:05

Hozzájárulás kell a mezőgazdasági föld eladásakor

Állami engedélyeztetés után hagyja jóvá a földhivatal a mezőgazdasági területek adásvételéről szóló szerződéseket májustól.

Marton Attila

Az új földforgalmi törvény értelmében a mezőgazdasági területek adásvételekor a megyei földhivatal a beérkező szerződéseket a területileg illetékes agrárgazdasági kamarának továbbítja, amennyiben azok megfelelnek a kötelező formai és tartalmi követelményeknek.

A megyei szerv döntése előtt minden esetben kikéri a Települési Agrárgazdasági Bizottság (TAB) állásfoglalását a szóban forgó adásvételről, tehát az engedélyezési eljárásban a helyi véleményt meghallgatva dönt az elnökség – mondja Radovits Tibor, a Veszprém Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A Veszprém megyei szervezet elnöksége határozatban döntött arról, miszerint minden esetben tiszteletben tartják a helyi véleményt, kivéve, ha jogszabályi problémát látnak az adásvételben, magyarázza a kamarai elnök.

A helyi véleményeket figyelembe véve dönt a kamara elnöksége, mondja Radovits Tibor

Az elnökségnek – amennyiben a helyi bizottság javaslata ellenére nem hagyja jóvá egy szerződés megkötését – meg kell indokolnia, miért nem támogatja a szerző-dés megkötését, s ezután újra egyeztetnek a helyi bizottsággal. A szerződések hatósági engedélyeztetésének két célja van: egyrészt a külföldi gazdálkodók korlátozás nélküli földtulajdon szerzésének megakadályozása, másrészt az eljárással a kormány birtokpolitikai szempontjai is jobban érvényesülhetnek, mondja Radovits Tibor.

Mint ismert, hét év után, 2010-ben lejárt az uniós csatlakozás után a külföldiek földvásárlásának moratóriuma, amelyet ugyan újabb három évvel meghosszabbított a kormány, de 2013-ban már nem volt lehetőség újabb halasztást kérni.

Az agrárgazdasági kamara megyei szervei ideiglenesen, a helyi földbizottságok meg-alakulásáig véleményezik a szerződéseket. Az állami engedélyeztetés negatív hatása, hogy egy ilyen eljárás legalább négy hónapig elhúzódhat: először ki kell függeszteni – az új földforgalmi törvény értelmében – két hónapra az adásvételi szerződést, majd ezután az iratokat a jegyző küldi meg a földhivatalnak, s csak ezután foglal állást az illetékes kamara a TAB ajánlása után.

 

Négyszáz szerződésről döntöttek

Országosan május óta mintegy hatezer szerződés került a kamara elé, ebből a Veszprém megyei testületnek közel 400 szerződésről kellett véleményt mondania eddig. A megyei elnökség állásfoglalását a jelen lévő tagok közül a szavazásra jogosultak egyszerű szótöbbségével alakítja ki, szavazategyenlőség esetén a megyei elnök szava dönt. Az ülésen csak azok jogosultak szavazni, akik megfelelnek a pártatlansági feltételeknek. A kamarai eljárásért nem kell külön díjat fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!