Gazdaság

2014.08.25. 14:07

A rossz idő a kempingszezont is lerontotta

Balatonfüred - Átlagos időjárás mellett kirobbanóan jó lehetett volna a kempingek szezonja, de az esők, viharok miatt néhány százalékos elmaradással számolnak a Balatontouristnál, tudtuk meg Székely Ferenc általános igazgatóhelyettestől.

Győrffy Árpád

A cég által üzemeltetett 17 balatoni kempingben a múlt évben 625 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek, ami a régió kereskedelmi szálláshelyeinek 4,6 milliós forgalmából egy heted részt jelent. Mint Székely Ferenc elmondta, az utóbbi években jelentős átrendeződés zajlott le a vendégkörük összetételében. A külföldiek közül legmeghatározóbb, hogy tovább csökkent a német turisták részesedése és abszolút forgalma. Amíg 206-ban még 179 ezer éjszakát töltöttek el a cég kempingjeiben 2013-ban csak 122 ezret. Hat éve a németek a forgalom 29,4 százalékát adták, tavaly már csak 19,5 százalékos volt a részarányuk. Ez a tendencia megmaradt az idén is. Kisebb csökkenés tapasztalható a hollandoknál is, akik jelenleg a forgalom 13,3 százalékát adják, és jelentős volt a visszaesés a forgalom 6,6 százalékát adó dán vendégeknél is.

Pozitív tendenciák figyelhetők meg a forgalom 4,6 százalékát biztosító lengyeleknél, akik most közel háromszor annyi vendégéjszakát töltenek el a kempingekben, mint hat éve. Közel duplájára nőtt a vendégéjszakák 4,9 százalékát biztosító csehek forgalma és több mint kétszerese a hat évvel korábbinak a szlovákoké is, akik most egy százalékos részesedéssel bírnak.

A Füred kemping kötött vízisípályáját főleg a fiatalok kedvelik (Fotó: Győrffy Árpád)

Az elmúlt hat évben a legnagyobb változás a hazai vendégkörnél zajlott. A hat évvel ezelőtti 153 ezerről a múlt évre már 267 ezerre nőtt a magyar vendégek éjszakáinak száma. Az összes forgalmon belüli arányuk 25-ről 43 százalékra emelkedett. A hazai területekről a legnagyobb forgalmat az idei évben is a főváros és Pest megye adta 45,3 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megye 6,9 százalékkal, Bács-Kiskun és Baranya megye egyaránt 4,6 százalékkal, Fejér illetve Komárom-Esztergom megye 4,1-4,1 százalékkal, Csongrád  megye négy százalékkal szerepel a legfontosabb hazai küldőterületek között.

Amíg a magyar vendégek átlagosan 2,4-2,5 éjszakát töltenek el a kempingekben, a németek 7,2, a hollandok 8,3, a dánok 8,8, a lengyelek 3,3 éjszakára maradnak.

A cég kempingjeinek idei forgalma augusztus 20-ig 553 ezer vendégéjszaka volt, ami 2,5 százalékkal elmarad a tavalyi hasonló időszakétól. Az eredmény a szezon végéig még javulhat, mert a meghatározó német tartományokban az idei évben később kezdődött a szabadságolás, ami várhatóan javít a nyár végi forgalmon.

A miskolci Vrastyák család nagyon szereti a Füred kempinget, mert megvannak a szükséges szolgáltatások, ugyanakkor szabadabb hely a szállodáknál (Fotó: Győrffy Árpád)

Székely Ferenc szerint az idei eredmény is arra figyelmeztet, hogy a magyar vendégek arányának növekedésével emelkedett az időjárási kockázat. A többség csak akkor akar nyaralni, amikor jó idő van, és akár több részletre is bontják a nyaralást. Emiatt kialakult a "rohamturizmus" egy-három napos csúcsokkal, aminek levezetése nagy kihívást jelent a szolgáltatóknak. Fontos változás az is, hogy nagyon megnőtt az igény a kempingen belüli üdülőház, mobilház, bérlakókocsi iránt. A vendégforgalom további növelése ezen kínálat bővítésével érhető el.

Az igazgatóhelyettes összességében úgy látja, hogy az idei szezon egy átlagos időjárás mellett is kirobbanóan jó lehetett volna. Ezt támasztja alá az is, hogy az előre foglaló vendégek az előző évhez képest 34 százalékkal több előleget fizettek be, mint egy évvel korábban, a csökkenés az időjárástól függően érkező vendégek részleges elmaradása miatt következett be.

 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!