Gazdaság

2014.08.06. 07:49

A jó pálinka a nyerő

Megyei körkép – Az elmúlt évtizedben jelentősen javult a pálinkafogyasztás kultúrája. Már csak a jó pálinka a nyerő.

Tremmer Tamás

Beindult a nagyüzem a pálinkafőzdékben, tájékoztatta a Naplót Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke. Idén körülbelül két héttel korábban érnek a gyümölcsök, így náluk is hamarabb indult a főszezon. Jelezte, a bérfőzdéknél ez az dőszak kicsit laposabb, mint korábban. Ennek oka lehet az otthoni főzés lehetősége, illetve az, hogy sokan az otthoni főzés leple alatt bérfőzést végeznek, ami tilos.

A kereskedelemi főzés viszont csúcsra jár. Az almádi főzdéjükben a meggy, a kajszi főzését befejezték, most folyik a feketeszeder, majd a málna kifőzése, aztán a bodza, az alma, a szilva következik. A nálunk őshonos gyümölcsök mellett kifőzi az Erdélyből, Lengyelországból származó áfonyát is, de ebből párlat lesz, mert pálinka csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet. Érdekességként megemlítette a fügét, amely déligyümölcsnek számít, de már hazánkban is gond nélkül beérik.

Csalló Jenő elmondta, megyénkben 13 bérfőzde üzemel; ezen felül öt olyan bérfőzde működik, amelyik kereskedelmi engedéllyel is rendelkezik; illetve egy kizárólag kereskedelmi engedéllyel bíró van. Az országban 130 főzde működik. Hangsúlyozta, a pálinkafőzdék a gyümölcstermesztők nagy felvásárlói, így közvetlenül biztosítanak piacot a mezőgazdasági vállalkozások számára, és hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez.

A kereskedelemben éves szinten átlagosan kettő millió liter 40 fokos pálinka fogy. Örömmel tapasztalta, hogy az elmúlt évtizedben megváltozott a fogyasztás kultúrája. Aki pálinkát iszik, a jó minőséget keresi. Megyénkben jó pálinkát augusztus végén az almádi pálinka napokon, illetve a füredi borfesztiválon is kóstolhatnak az érdeklődők, mindenhol több főzde is jelen lesz.

Címkék#pálinka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!