Gazdaság

2015.01.23. 12:25

A húsüzemért aggódnak

Pápa –A szakszervezet a húsüzemért, a húsüzem a szakszervezet elszigetelődése miatt aggódik. Szerencsére mindez nem zavarja a húsgyári munkát.

Tremmer Tamás

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöksége legutóbb áttekintette a húsüzemek helyzetét. Az elnökség tagjai a pápai húsüzemmel kapcsolatban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a nagy múltú üzem konszolidációja elhúzódik, a munkavállalók bérezése és ellátása romlik, az érdekvédelem pozíciói megromlottak. Sajnálattal állapították meg, hogy a menedzsment ígérete ellenére nem sikerült megállapodni az új kollektív szerződésről.

Az elnökség úgy határozott, hogy a tulajdonosnál és a menedzsmentnél sürgeti a húsüzem működési feltételeinek megerősítését, a termelés korszerűsítését. A HDSZ fontosnak tartja a pápai munkahelyek megvédését, a munkavállalói bérek rendezését és felzárkóztatását az iparági keresetekhez. Továbbra is minden segítséget megadnak a pápai kollégáknak, hogy aktív résztvevői lehessenek a sorsukat alakító folyamatoknak, a húsüzem jövőjének megalapozásában.

Uzsoky András, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója nem osztotta a szakszervezeti aggodalmakat. Lapunk munkatársának elmondta, 2013-ban 400 főt meghaladó volt a HDSZ taglétszáma a vállalatnál, vagyis a kollektíva közel fele szakszervezeti tag volt.

Elismerte és hangsúlyozta, ebben időszakban egyeztettek, tárgyaltak a HDSZ vezetőivel egy új kollektív szerződés létrehozásáról. Csakhogy a cégtől jogerősen, rendkívüli felmondással eltávolított, a HDSZ országos vezetősége által a legutolsó pillanatig teljes mellszélességgel támogatott helyi függetlenített HDSZ tisztségviselő (elnök) személye, - többek között az általa a jelenlegi ismereteink szerint elkövetett, a Btk-ban egyébként konkrétan megfogalmazott tényállások következményeként - a szakszervezet teljes mértékben marginalizálódott. A dolgozók  csalódtak és elfordultak  a HDSZ szervezettől. A totális bizalomvesztést jól mutatja, hogy a HDSZ taglétszáma a dolgozói létszám öt százalékára, azaz a korábbiak tizedére zsugorodott, amit már konkrétan nem lehet reprezentatív mértékűnek  nevezni.

Az ügyvezető igazgató szerint a HDSZ-nek amiatt kellene elgondolkodnia, miként és miért vesztette el ilyen mértékben a pápai munkavállalók bizalmát. Ugyanakkor jelezte, nagyon sajnálják, hogy nincs egy olyan törvényesen működő szakszervezet a gyárban, amely hitelesen tudná képviselni a dolgozói érdekeket. A dolgozói érdekképviselet egyébként a HDSZ nélkül is jó színvonalon, és nem utolsó sorban végre törvényesen működik a köztulajdonban lévő cégnél, hangsúlyozta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!