Gazdaság

2015.03.24. 18:18

600 millió forint fejlesztésre

Veszprém – Hazánkban egyedülálló módon három megyei jogú város egy felsőfokú intézménnyel karöltve több mint 600 millió forint fejlesztési támogatást nyert. A projekt indításáról sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.

Tremmer Tamás

A Pannon Egyetem, Veszprém, Nagykanizsa és Zalaegerszeg megyei jogú városok célja, hogy a fejlesztési projekt révén, az ipari szféra együttműködésével a környezetipar és energetika, az informatika és elektronika, valamint a gépipar területén tudás-intenzív, hozzáadott értékkel rendelkező termékek és szolgáltatások jöjjenek létre.

Hazánkban még nem fordult elő, hogy három megyei jogú város egy felsőfokú intézménnyel karöltve pályázott és nyert fejlesztési támogatást. A Pannon Egyetem ezzel is azt jelzi, részt kíván venni a vidékfejlesztésben, hangsúlyozta az egyetem konferenciaközpontjában tartott sajtótájékoztatón Friedler Ferenc rektor. Hozzátette, fontos számukra, hogy a partnervárosaik egymással is együttműködjenek, hisz ez lehet a siker záloga. Nem az a lényeg, hogy a projekthez 633 millió forint támogatást nyertek, hanem az, hogy a résztvevők között egyre szorosabb az együttműködés, mondta Balaicz Zoltán. Zalaegerszeg polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy a gazdasági, a kulturális területeken megtalálják azokat a kapcsolódási pontokat, amivel mintaként szolgálhatnak a megyei jogú városoknak. A három megyei jogú város Pannónia közepén azt a közös pontot keresi, amely összeköti őket. A pályázat segít kiteljesíteni az együttműködést, fogalmazta meg Porga Gyula, Veszprém polgármester. A projekt ahhoz is hozzájárulhat, hogy a városok gazdasági szereplői piacosítani tudják az egyetem fejlesztési eredményeit.

A sajtótájékoztatón jelenlévő dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár megjegyezte, a hálózatosan működő egyetem legjobb példáját Veszprémben találjuk. A PE képes arra, hogy nem csak a saját városában, nem csak a szűk területén, hanem innen kitekintve, másokkal összefogva hatékonyan tudjon működni. Amikor a pályázati konstrukciót kidolgozták, éppen ilyen együttműködésre gondoltak.

A Pannon-Tudás-Park fejlesztési projekttel a térségben jelenlévő felsőoktatási, önkormányzati és vállalati kapacitásokra épülő együttműködés alakul ki, az innováció területén a civil szereplők bevonásával a négyes egység modell jegyében. A projekt március 1-án indult és október 31-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!