Gazdaság

2015.03.11. 19:30

Megrendült a bizalom - A brókerbotrányról szakmai szemmel Bilibók Botond

Budapest - Nincs pánik a befektetői piacon, a helyzet azonban forró, a bizalom kétségtelenül megrendült a pénzügyi szolgáltatók iránt, ezért a szakmának is meg kell szólalnia - jelentette ki Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. partner vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

Szerinte a nyárra talán, de az év végére biztosan lecseng a botrány és visszatér a befektetők bizalma. A napokban a sorozatos botrányok hatására az alapkezelőtől is megindult a pénzkiáramlás, a befektetők egy része igyekszik hozzájutni a pénzéhez, de a befektetői piac nagyságához képest ez nem jelentős, csak szokatlan jelenség - fogalmazott. Privátbanki ügyfeleik 111 milliárd forintból 300 millió forintot vontak ki tegnap, az általuk kezelt alapból pedig 2,7 milliárd forint áramlott ki.

Hazánkban több mint háromezer milliárd forint áramlott két és fél év alatt a befektetési alapokba, az alacsony betéti kamatok miatt a kisbefektetők jó része is az értékpapírpiac felé fordult. Most pedig elfordul tőle, ezért a pénzkiáramlás még egy ideig növekszik. Fontos információ a befektetők számára, hogy az alapkezelőknél elhelyezett pénzük nincs veszélyben, mivel az a bankoknál van letéti számlákon, a kezelőnek a befektetett eszközökhöz nincs közvetlen hozzáférése. A letétkezelő bankok a törvény szerint naponta ellenőrzik a pénzeszközök meglétét és valós piaci értékét. Baj ott és akkor van, ha a brókercég a befektetők pénzét összekeveri a sajátjával - jelentette ki.

Bilibók Botond vezérigazgató Fotó: Osváth Sarolta

Bilibók Botond úgy ítélte meg, hogy több botrányos ügy valószínűleg már nem lesz, az eddigiek pedig szakmailag szinte borítékolhatók lettek volna. A pénzügyi szolgáltatói szakma képviselőit így magukat is felelősnek tartja azért, hogy nem emelték fel a szavukat a magas hozamot és magas kockázatot hordozó gyanús kötvénykibocsátások miatt. A történtekre egyébként ma sem talál magyarázatot, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ezt ennyi éven át valóban úgy lehetett csinálni, ahogyan most feltételezzük - fogalmazott. A hatósági felügyelet felelősségét firtató kérdésre kijelentette: nagyon mély és komoly vizsgálatokat végez az MNB, bűncselekmények elkövetését azonban sehol nem lehet kizárni. A befektetőknek nem lesz könnyű elviselniük a veszteségeket, azzal együtt is, hogy valamilyen mértékben kárpótolják őket. Emellett azonban a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megrendülése óriási kár - tette hozzá a vezérigazgató.

A bedőlési lavinának nagy lökést adhatott a svájci frank/euró árfolyamának feloldása hangzott el a sajtótájékoztatón. A Buda-Cash ügytől meg kell különböztetni a Quaestor vállalati csődjét, ez ugyanis normális piaci eset, bár a 210 milliárd forintos fiktív kötvénykibocsátás kiderülése a Concorde Alapkezelő vezetői szerint minden képzeletet felülmúlt.

A kötvénytulajdonosok reményei nem túl biztatóak, hiszen követelésüket a csődeljárás során elégítik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!