Gazdaság

2014.04.07. 08:39

Tízezrével szűnnek meg a cégek

Az év első negyedévében majdnem annyi cég szűnt meg az országban, mint tavaly az utolsó negyedévben. Ez előrevetíti, hogy ismét cégtörlési csúcs körül alakul a statisztika.

Tremmer Tamás

Úgy látszik, folytatódik a tavaly indult trend: a feketelista.hu" target="_blank" adatai szerint 2014. első negyedévben 7131 cég szűnt meg hazánkban, ami a tavalyi utolsó negyedév adataihoz hasonlóan magas szám. Egyébként is, a tavalyi esztendő összességében is kiugró adatokat hozott.

Az Egyesített Feketelista adataiból kiderült, 2008-ban összesen 19426 céget töröltek az országban, megyénkben pedig 515-öt. A válság első évében ez nem volt kiugróan magas szám, de az várható volt, a gazdasági nehézségek miatt sokan elvéreznek. 2009-ben országosan 27798 cég törlésére került sor, megyénkben 722-re. Az egy évvel későbbi adat 27290, illetve 668.

2011-ben a csökkenés jelei mutatkoztak, az országban 24285-, a megyében 599 céget töröltek, de a következő év ismét emelkedést hozott: 27417-, illetve 687.

Tavaly kiugróan magas, összesen 33604 cégre került lakat hazánkban, megyénkben szintén kiemelkedőn magas volt a törölt cégek száma: 1017. Ez a trend idén is folytatódni látszik, az első negyedévben országosan 7131-, a megyében 315 céget töröltek a nyilvántartásból.

A megszűnések magas száma önmagában még nem jelentene problémát, a szigorodó jogszabályok ismeretében ez várható is volt. A megszűnési hullám azért nem ért véget, mert a 2012-ben nagy számban indított felszámolási eljárásokat lezáró cégtörlések száma még mindig magas, miközben egyre több új típusú kényszertörlési eljárást is befejeznek a hatóságok. A megszűnéshez vezető eljárások között továbbra is a felszámolások dominálnak, A végelszámolások száma ugyanakkor nem növekszik.

A cégek törlése önmagában nem minősíthető negatív jelenségnek, hiszen a magyar gazdaságban átláthatatlanul nagy a vállalkozások száma, s zömük kényszervállalkozás, vagy tőke híján vegetáló mikrovállalkozás, amelyek egyik napról a másikra élnek. Számukra elég lehet egy ki nem fizetett számla, máris tönkremennek.

A cég a végelszámolási eljárás lefolytatása után, illetve - ha a cégformára irányadó törvény ezt megengedi - ennek hiányában is kérheti a törlését a cégnyilvántartásból, tájékoztat a feketelista.hu" target="_blank". A kérelem elbírálására a változásbejegyzési kérelem elintézésére vonatkozó rendelkezések megfelelően irányadók. A cégforma változása esetén a cég átalakulását a létesítő okirat aláírásától, illetve elfogadásától számított hatvan napon belül kell bejelenteni a jogelőd cég székhelye szerint illetékes cégbíróságnak. Ezzel egyidejűleg kérni kell a jogelőd cég törlését is. A cégbíróság a céget hivatalból törli - a felszámolási eljárást lefolytató bíróságnak a cég megszüntetéséről szóló, elektronikus úton megküldött jogerős végzése alapján,— a törvényességi felügyeleti eljárásban hozott intézkedés vagy megszüntetési eljárás következtében.

 

Mikor szűnik meg a cég?

A cég a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Ha a cég törlésére nem felszámolási eljárást követően kerül sor, a cégbíróság a céget akkor törölheti a cégjegyzékből, ha az állami adóhatóság (NAV) — a vámhatóságtól beszerzett adatok alapján is — elektronikus úton arról tájékoztatja, hogy a cégnél adóhatósági eljárás nincs folyamatban, és ellenőrzést, végrehajtást nem kezdeményez. Végelszámolás esetén az állami adóhatóság (NAV) arról is tájékoztatja a cégbíróságot, hogy a cégnek van-e az állami adó-, illetve a vámhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Amennyiben a tájékoztatás szerint az adóhatóság (NAV) a cégnél eljárást folytat, vagy ellenőrzést, végrehajtást kezdeményez, vagy a cég köztartozással rendelkezik, a cég csak az adóhatósági eljárások jogerős befejezéséről szóló, illetve végelszámolás esetén ezenfelül a köztartozást érintően nemlegesnek minősülő elektronikus tájékoztatást követően törölhető a cégjegyzékből. A cégjegyzék azt is tartalmazza, hogy a törlésre kérelemre vagy hivatalból került-e sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!