Gazdaság

2014.01.23. 10:30

A természet őserejét flakonba zárták

Balatonfűzfő - Szerintük bizonyos tekintetben a huminsav alapú termékek a jövő alternatív antibiotikumai lehetnek. Világviszonylatban az elsők között vannak, akiknek ezzel kapcsolatban a legtöbb tapasztalatuk és termékük van, mondta a Naplónak Málits József, aki az Év vállalkozója díjat vehette át a közelmúltban.

Tremmer Tamás

Az ORGANIT Termelő és Kereskedelmi Kft. huminsav alapú készítmények gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. A takarmányozással és állategészségügyi problémákkal kapcsolatos tevékenységükettöbb, mint egy évtizede kezdték. A természet őserejének a nagyüzemi termelésben történő alkalmazási lehetőségét dr. Csicsor János vegyészmérnök teremtette meg, aki huminsav alapú termékek felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban több évtizedes kutatási, gyártási és fejlesztési tapasztalatokkal rendelkezik, tudtuk meg Málits József ügyvezetőtől.

A Balatonfűzfői Ipari Park területén, a valamikori vegyipar fellegvárban 2008-ban pályázati támogatással saját gyártóüzemet építettek, emellett irodaépületet és laboratóriumot is felhúztak, ezzel egy központi telephelyre került a kutatás, a fejlesztés és a gyártás.

A cég életében fontos lépés volt, amikor 2009-ben az ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. szakmai befektetőként többségi tulajdonrészt szerzett, ezzel stabil pénzügyi hátteret biztosított a fejlesztéshez, valamint a növekvő hazai és exportpiacok ellátásához. (Az ALPHA-holding jelenleg 22 társaságot tömörít, tavalyi nettó árbevételük meghaladta a 14,5 milliárd forintot. A csoport jelenleg 380 embernek ad munkát.)

A fűzfői társaság magas huminsavtartalmú takarmánykiegészítőt állít elő por, illetve szuszpenzióformában. A Vitapol ásványi takarmány kizárólag természetes ásványi anyagokat és mikroelemeket tartalmaz szerves huminsav-komplex formában, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszerében.

Málits József az Év vállalkozója- díjat vehette át nemrég (Fotó: Jánosek Anita)

Időközben azt is tapasztalták, hogy termékeiknek toxinlekötő hatásuk van. Tavaly nagyon sok aflatoxinnal szennyezett takarmány volt az országban. Ezekbe a takarmányokba keverve a Vitapolpulvist, azok veszélytelenül felhasználhatóvá váltak, a toxin nem okozott károsodást az állatok szervezetében és a tejbe sem került bele.

Az ügyvezető jelezte, a vörösiszap katasztrófa utáni mentesítésben is részt vettek. A helyszínéről begyűjtött vörösiszapból a saját laboratóriumukban végeztek huminsav alapú termékekkel kísérleteket az erősen lúgos (pH 13-14) iszap semlegesítésére. A mentesítés jól sikerült, azóta is termelnek az általuk mentesített területeken.

Torma László Vitapolt zsákol (balra). A fűzfői társaság magas huminsavtartalmú takarmánykiegészítőt állít elő por, illetve szuszpenzió formájában (Fotó: Jánosek Anita)

A cég a növénytermesztés irányába is nyitott a termékeivel. A Zöldpajzs gazdag tápanyag és ásványianyag tartalmú levéltrágya, melynek használatával a növények betegségekkel szembeni ellenálló képessége, és a regenerálódó képessége egyaránt nő. Nem tartalmaz növényvédőszert, így nem alakul ki rezisztencia, élelmezési- és munkaegészségügyi várakozási idő nincs. A termék hatékonyságát újabb és újabb intenzív kísérletekkel támasztják alá. A szőlészetek és a repcetermelők már rátaláltak a termékre.

A cégcsoporton belül már három kollégája is megkapta az Év vállalkozója díjat, hozzájuk csatlakozott most Málits József is. Az elismerésnek nagyon örült, jó érzésekkel állt a díjátadáskor a színpadon.

 

További beruházásokat tervez a cég

Az ORGANIT további beruházásokat tervez Balatonfűzfőn. Európai uniós támogatással folyadéküzemet kívánnak létrehozni, ahol a levéltrágyát gyártják. Mellé egy tárolót is építenek majd, hogy a kellő mennyiségű alapanyag a rendelkezésükre álljon. Mindehhez a közműhálózatot is bővíteniük kell. Ennek keretében fejlesztik az úthálózatukat. Ami a legnagyobb feladat, hogy bevezetik a földgázt az ipari park területére, a technológiához ugyanis nagy mennyiségű tüzelőanyagra van szükségük. Az építési engedélyt már megkapták. A munkát idén tavasszal kezdik. A beruházás összértéke 350 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!