Gazdaság

2013.02.21. 10:48

Egyszerűsítik a hatósági munkát

Ez év októberétől egyszerűbb eljárásban intézhető egyebek mellett a jogosítvány elvesztésének bejelentése, az elveszett rendszám pótlása vagy a gépkocsik forgalomból való ideiglenes kivonása. Megszűnik az ideiglenes vezetői engedély, a lejárt érvényességű forgalmit az ellenőrzéskor nem veszik el a helyszínen.

Tremmer Tamás

A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként csökkennek a közúti közlekedési hatósági és igazgatási ügyekben az ügyfelekre háruló adminisztratív terhek. Többek között erről is beszélt Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke, amikor a hét közepén Veszprémben járt és Porga Gyula polgármesterrel találkozott.

Az elnök úgy tájékoztatott, a program részeként szakértői munkacsoportok tekintették át azokat a közlekedési hatósági eljárásokat, amelyekkel az állampolgárok, vállalkozások a leggyakrabban találkozhatnak. A testületek 14 eljárás esetében találtak lehetőséget az érintettek adminisztrációs terheinek csökkentésére. A módosításokkal kétféle eljárás (az ideiglenes vezetői engedély kiadása és a lejárt  érvényességű forgalmi engedélybevonása) megszűnik, további 12 esetében az ügyintézés a folyamatok átszervezésével, elektronizálásával jelentősen egyszerűsödik. Ez utóbbi esetekben az állampolgárok a személyes megjelenés kötelezettségétől mentesülnek, az ügyintézést akár otthonról is kezdeményezhetik az ügyfélkapun keresztül. Több esetben az adatok összegyűjtése már nem az ügyfél feladata lesz: az engedélyek kiadásához szükséges adatokat az eljáró hatóság kéri le a nyilvántartásból.

Több egyszerűsítéshez az informatikai rendszerek összekapcsolására van szükség, ez a tervek szerint idén októberre valósul meg. Egyes esetekben törvényt is kell módosítani, ebben az Országgyűlés tavaszi ülésszakán születhet eredmény. Az új eljárásrendek életbe lépése a fejlesztések és jogszabály-módosítások megtörténte után, idén ősszel várható.

Ez év októberétől egyszerűbb eljárásban intézhető egyebek mellett a jogosítvány elvesztésének bejelentése, az elveszett rendszám pótlása vagy a gépkocsik forgalomból való ideiglenes kivonása. Megszűnik az ideiglenes vezetői engedély, a lejárt érvényességű forgalmit az ellenőrzéskor nem veszik el a helyszínen. Egyszerűbb lesz a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának igazolása is. Ha a kormányzati kezdeményezést az Országgyűlés támogatja, a biztosítói igazolást nem kell majd a forgalmi engedély mellett tartani. A kötelező biztosítás meglétét a jármű műszaki vizsgájakor és tulajdonosváltáskor a nyilvántartás útján ellenőrzik. A mozgáskorlátozottak a jövőben egyszerűbben és gyorsabban pótolhatják parkolási igazolványukat. Az okmány cseréjekor, pótlásakor a hatóság a korábbi igazolvány kiállításakor rögzített vagy a személyi- és lakcímnyilvántartásban tárolt fényképet és aláírást használhatja fel.

 

 

 


Jogosítvány gyorsan

A végleges vezetői engedély kiadására ma az általánosan érvényes, 30 napos közigazgatási határidőt írják elő a jogszabályok. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei között szerepel azonban, hogy az útlevélhez hasonlóan a vezetői engedélynél is bevezeti a soron kívüli és azonnali eljárást, ami jelentősen lerövidítheti majd a végleges okmány kiadásához szükséges időt. Az ideiglenes okmány igénylése, előállítása, használata ettől függetlenül is mind az ügyfél, mind a hatóság számára mellőzhető adminisztrációs többlettehernek tekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!