Gazdaság

2012.10.26. 06:02

Tekerik a kilométereket

Ajka – A Somló Volánnál nem törték meg az elmúlt évek jó tendenciáját, tavaly szintén nem volt személyi sérüléssel járó balesetük.

Tremmer Tamás

Ami egy átlagsofőr számára hihetetlen teljesítmény – például a többszázezer kilométer megtétele – az egy buszsofőrtől elvárás, ráadásul mindezt balesetmentesen. A hibátlan teljesítményhez szükséges a sofőr felkészültsége, ehhez a társaság oktatásokat, képzést biztosít. Szükség van a karbantartó személyzet munkájára is, akik biztosítják a megfelelő műszaki állapotot.

Megyénk volán társaságai közül mindig a Somló Volán nyitja a sort, elsőként ők értékelik a balesetmenetesen vezető sofőrök munkáját. Idén sem volt ez másként, a díjakat Ajkán, kis ünnepség keretében adta át Barta János vezérigazgató.



A Somló Volán buszai tavaly 9,6 millió kilométert futottak. A társaság baleseti statisztikája az elmúlt tíz évben javult, egy évtized alatt öt olyan évük is volt, amikor nem volt személyi sérüléssel járó balesetük, a tavalyi szintén ilyen volt. 2011-ben 16 koccanásuk volt, ebből kilenc saját hibából történt, de a kárösszeg egyik esetben sem érte el a 250 ezer forintot. (Ez azért fontos, mert ha valaki saját hibából ekkora kárt okoz, a „számláló” nullázódik. Ez nem is nagy összeg, mindössze két tükör ára.)
A tavalyi teljesítményük után 24-en vehettek át elismerést és pénzjutalmat. Örömteli, hogy nő a nagyobb teljesítmények száma. Négyen 250 ezer-, kilencen 500 ezer-, öten 750 ezer kilométert futottak balesetmentesen. A kilométer milliomosok klubja most négy személlyel gyarapodott (Gérnyi József, Nagy Lajos, Szabadi István, Szakonyi Ferenc), további ketten (Dornai Ferenc, Jakab Károly) pedig már az 1,25 milliót is átlépték.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!