Gazdaság

2012.04.03. 17:30

Teheneket a vágóhídra?

Budapest - Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt képviselője a vidékfejlesztési minisztert kérdezte: Tényleg vágóhídra küldetnek évi tízezer liter tejet adó teheneket?

Varga Ibolya

Gőgös Zoltán a hétfői ülésen egy nagyesztergári tehenészetet hozott fel példaként arra, hogy az állami tulajdonban lévő földek haszonbérleti jogát újra megpályáztatták. A megyében is többtucatnyi példa van arra, hogy nem az a legalább egy évtizede állatokat is tartó gazdálkodó kapta meg a haszonbérleti jogot, aki példamutatóan dolgozott, és gyakran állami és uniós támogatással fejlesztett. Az ezekkel kapcsolatos eseteket  "majd egy év múlva jogi útra lehet terelni, amint kiderül, hogy a földpályázatok nyertesei a lótetűn kívül meg az éti csigán kívül semmit nem termelnek a földjeiken, csak addigra be fogjuk zárni vagy be fogják záratni például azt a nagyesztergári telepet, ami 40 éve tizenegynéhány családnak ad megélhetést".

A teheneket tartó kft. legelőit ugyanis egy másik pályázónak adták. Ezzel olyan tehenek útját jelölték ki a vágóhídra, melyek  napi harmincöt  liter tejet adnak és mellette több tíz családnak megélhetést. Nem kizárt, hogy  az új bérlő majd kölcsönöz néhány állatot arra az esetre, ha a bérbeadó ellenőrzi, hogy tart-e állatot. A kérdésre dr. Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár azt válaszolta, hogy sem ő, sem a minisztérium nem akar egyetlen állattartó telepet sem bezárni, és nem szándékozik olyan intézkedéseket tenni, hogy a tenyészállat-állomány elvesszen.  Arra kérte Gőgös Zoltánt, hogy képviselői hatáskörével élve tegyen lépéseket, ha olyan eseteket lát, melyek ellentétesek a mezőgazdaság fejlesztésének céljaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!